De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Marketingrecht: juridisch anticiperen
op de razendsnelle evoluties

Mr. Tom Heremans (CMS)

Webinar op donderdag 14 november 2024


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025

Greenwashing: wetsvoorstel wil het Wetboek van economisch recht wijzigen (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Het op 16 september 2024 ingediend wetsvoorstel strekt ertoe groenwaspraktijken (ook greenwashing genoemd) tegen te gaan. Groenwassen is de praktijk die erin bestaat dat bedrijven in hun marketing of communicatie onterecht verwijzen naar goede praktijken ten bate van het milieu en het klimaat.

Het is de bedoeling drie maatregelen te treffen als aanvulling op de acties die op Europees niveau worden voorbereid, namelijk:

1. Groenwassen zou automatisch worden beschouwd als een misleidende handelspraktijk, waardoor het gemakkelijker wordt om sancties op te leggen. Indien greenwashing als een oneerlijke handelspraktijk wordt erkend, kan het met een strafrechtelijke boete van 26 euro tot 10.000 euro worden bestraft. Met opdeciemen erbij kan dat bedrag tot 80.000 euro oplopen, of tot 4 % van de omzet, indien de omzet met een hoger bedrag overeenkomt. Daartoe moet evenwel kunnen worden bewezen dat die greenwashing inderdaad een oneerlijke handelspraktijk is. Dat bewijs is niet altijd gemakkelijk te leveren. Dit wetsvoorstel komt aan dat probleem tegemoet doordat het bepaalt dat groenwaspraktijken altijd als oneerlijke handelspraktijk worden beschouwd.

2. De sancties zouden strenger worden. Op greenwashing als misleidende handelspraktijk staat in België een boete van slechts 80.000 euro, terwijl de straf in Frankrijk kan oplopen tot twee jaar opsluiting en een boete van 300.000 euro. Met het oog op de bestrijding van groenwaspraktijken in ons land zou het optrekken van de boetes voor greenwashing alvast een niet te verwaarlozen ontradend effect kunnen hebben. De indieners stellen dan ook voor om het maximumbedrag van de boete op 400.000 euro te brengen (50.000 euro zonder doorrekening van de opdeciemen), of 6 % van de jaarlijkse omzet.

3. Het gebruik van de claim “koolstofneutraal” zou naar behoren moeten worden gestaafd. Aangezien momenteel wordt onderhandeld over een Europees voorstel inzake ruimere milieuclaims, willen de indieners zich vooral richten op claims die expliciet verwijzen naar de klimaatneutraliteit van producten. Ze kunnen in geen geval aanvaarden dat ook maar iemand een dergelijke claim, die vandaag een zeer aanlokkelijk verkoopargument is, misleidend hanteert met als enig doel meer winst te maken en zo munt slaat uit de klimaatcrisis. Daarom willen de indieners dat wanneer de claim inzake koolstofneutraliteit, alsook om het even welke andere vermelding van gelijkaardige strekking, wordt ingezet als verkoopargument, tevens een aan strikte voorwaarden beantwoordend conformiteitsattest ter beschikking moet worden gesteld.

Lees hier de volledige fiche van het Wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument

Boeken in de kijker: