Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

De vestigingswet: stand van zaken (Seeds of Law)

Auteur: Charlotte Sterckx en Peter Moerman (Seeds of Law)

De Vlaamse regering heeft sinds begin 2019 besloten om de vestigingswetgeving af te schaffen. Deze dateerde al van 1998.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest is de vestigingswet wel nog van toepassing.

1. Wat hield de vestigingswet in Vlaanderen in?

Bepaalde beroepen mochten enkel uitgeoefend worden wanneer een bewijs geleverd kon worden van beroepsbekwaamheid. Dit was maar mogelijk mits een passend diploma ofwel een nuttige beroepservaring.

De afschaffing van de vestigingswetgeving in Vlaanderen is er gekomen onder invloed van Europese regelgeving. Vlaamse ondernemers werden immers gediscrimineerd ten opzichte van buitenlandse ondernemers, die niet onderworpen waren aan een dergelijke vestigingswetgeving.

2. Gevolgen van de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen

Sinds 1 januari 2019 moet er geen beroepskennis meer bewezen worden om in bepaalde sectoren een beroep (o.m. bouwsector) te kunnen uitoefenen in Vlaanderen. Ook de basiskennis bedrijfsbeheer moet niet meer aangetoond worden.

Het is bijgevolg makkelijker om als ondernemer te starten.

Het is echter wel nog steeds nodig de correcte NACEBEL-codes aan te vragen bij de start van een onderneming. In dat opzicht vervallen enkel het bewijs van beroepsbekwaamheid en basiskennis bedrijfsbeheer door de afschaffing van de vestigingswetgeving.

Ter opfrissing, de NACEBEL-codes bestaan uit NACE, wat een officiële Europese lijst is die economische activiteiten indeelt door deze te omschrijven en te nummeren. Bedrijven worden op deze manier ingedeeld in sectoren. Elk land mag de lijst verder uitdiepen met extra codes, zolang de basislijst onveranderd blijft, dit is het BEL-gedeelte. Samen vormt dit geheel de NACEBEL-codes.

3. KBO-inschrijving verplicht

Niet alleen de afschaffing van de vestigingswetgeving heeft belangrijke gevolgen voor ondernemers.

Het Wetboek van Economisch Recht (WER) voorziet in een strafrechtelijke sanctie bij een gebrekkige inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Een correcte inschrijving van de activiteit in het KBO, via de NACEBEL codes, is dus verplicht telkens een onderneming wordt opgericht.

4. Wat met Wallonië en Brussel?

Zowel in Wallonië als in Brussel is de vestigingswetgeving niet afgeschaft. Dit houdt in dat u in deze regio’s wel nog uw beroepsbekwaamheid moet aantonen alsook uw basiskennis bedrijfsbeheer.

Om te weten welke wetgeving op u als onderneming van toepassing is, is de plaats waar uw domicilie of de zetel van uw vennootschap gelegen is, van belang.

Vlaamse ondernemers zijn dus niet meer gehouden door de strikte vestigingsregels die van toepassing zijn in Wallonië en Brussel, terwijl hun Waalse en Brusselse collega’s wel in regel moeten zijn met de vestigingswetgeving.

5. Besluit

De afschaffing van de vestigingswetgeving heeft grote gevolgen gehad voor de Vlaamse ondernemers. De toegang tot het ondernemerschap werd vereenvoudigd.

Het is echter belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze wet enkel in Vlaanderen is afgeschaft en niet in Brussel en Wallonië.

Bron: Seeds of Law

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument