Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen

Dr. Siel Demeyere (Eubelius)

Webinar op dinsdag 6 mei 2025


De afschaffing van de quasi-immuniteit van de bestuurder: waarom delegatie én compliance nog belangrijker zijn geworden

Mr. Stijn De Meulenaer en mr. Fien Schreurs (Everest)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming
werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Verzekeringsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak

Mr. Sandra Lodewijckx (Lydian)

Webinar op donderdag 13 maart 2025

Meer rechtszekerheid voor de vennoten van een maatschap, VOF of CommV (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 18 april 2024 werd het Wetsvoorstel van dhr. Koen Geens tot wijziging van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen wat betreft het invoeren van een gemeenrechtelijk verzetsrecht voor de vennoten van de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap eenparig goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Wat zegt de Memorie van Toelichting?

Vennoten van een maatschap, vennootschap onder firma (VOF) of commanditaire vennootschap (CommV) zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van hun vennootschap. In de praktijk bestaat er echter discussie over de vraag of die vennoten nog een gewoon rechtsmiddel kunnen aanwenden tegen het vonnis waarbij hun vennootschap wordt veroordeeld tot betaling van zo’n schuld zonder dat één of meerdere vennoten in de zaak zijn. Dit wetsvoorstel strekt ertoe rechtszekerheid te bieden aan die vennoten die, in tegenstelling tot de vennootschap, niet werden betrokken bij het geding. Hoewel de wetgever wenst dat vennootschap en vennoten in één en dezelfde dagvaarding worden opgeroepen (artikel 4:26 WVV) of door de vennootschap in het geding worden betrokken, gebeurt dit niet steeds.

Teneinde een gemeenrechtelijk verzetsrecht in te schrijven voor de niet-gedaagde vennoten waarvan de vennootschap werd veroordeeld tot het uitvoeren van een verbintenis, worden zowel artikel 4:14 als artikel 4:26 van het WVV gewijzigd:

  1. Het nieuwe artikel 4:14, tweede lid WVV viseert de situatie waarbij de vennoot geen kennis had van het geding waarbij de maatschap tot betaling van een schuldvordering die voortvloeit uit de activiteit van de vennootschap werd veroordeeld. Daarin wordt bepaald dat de schuldeiser de beslissing moet betekenen aan de onwetende vennoot, wil hij die beslissing kunnen uitvoeren ten aanzien van die vennoot.
  2. Het nieuwe artikel 4:26, tweede lid WVV viseert de situatie waarbij de vennoot geen kennis had van het geding waarbij de VOF of CommV tot nakoming van een verbintenis werd veroordeeld. Ook voor deze gevallen wordt voorzien dat de schuldeiser de beslissing moet betekenen aan de onwetende vennoot, wil hij die beslissing ook ten aanzien van die vennoot kunnen uitvoeren.

Lees hier de volledige fiche van het Wetsvoorstel

Boeken in de kijker: