Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen

Dr. Siel Demeyere (Eubelius)

Webinar op dinsdag 6 mei 2025


Update Omgevingsrecht:
recente wijzigingen onder de loep

Mr. Bart De Becker (De Becker Advocaten)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder

Mr. Joris De Vos (advocaat)

Webinar op dinsdag 25 maart 2025

Overheidsopdrachten. Klacht wegens omkoping onontvankelijk verklaard door onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afd. Gent, heeft de strafvordering tegen 10 beklaagden, waaronder baggerbedrijf DEME, onontvankelijk verklaard. De Belgische baggerbedrijven DEME en Jan De Nul stelden zich in 2013 kandidaat om baggerwerken uit te voeren in de haven van Sabetta. Het Russische bedrijf USK Most werd als hoofdaannemer aangesteld. Voor de uitvoering van de baggerwerken werd via een commerciële aanbesteding een onderaannemer gezocht en de aanbesteding werd toegekend aan Mordraga LCC, een dochteronderneming van DEME. De werken zouden in onderaanneming worden uitgevoerd door Baggerwerken Decloedt & Zoon nv,  eveneens voor 100 % dochteronderneming van DEME. Omdat Jan De Nul nv vermoedde dat er sprake was van omkoping, was er een klacht ingediend bij het parket van Oost-Vlaanderen.

Verschillende beklaagden vroegen dat de strafvordering onontvankelijk werd verklaard. Volgens hen had de burgerlijke partij (Jan De Nul) belangrijk bewijsmateriaal – met name het talrijke mailverkeer tussen de diverse beklaagden – onrechtmatig verkregen. Hierdoor kon er geen sprake zijn van het recht op een eerlijk proces.

Lees het nieuwsbericht van 4 september 2024

De reactie van mr. Stijn De Meulenaer, advocaat-vennoot Everest Advocaten:

‘Terecht vonnis van de Gentse correctionele rechtbank met een grote precedentwaarde op vlak van het leerstuk van het onrechtmatig verkregen bewijs.

Een onderzoek starten op basis van onrechtmatig verkregen e-mails, bijgebracht door de burgerlijke partij, en deze pas lopende het onderzoek dat zich in een tunnelvisie enkel en alleen hierop baseert laten regulariseren middels rechtshulpverzoek aan Google is niet ok. Dit leidt in de gehele context van de zaak tot een schending van het recht op een eerlijk proces en een onontvankelijke strafvordering. En uiteraard ook een opluchting voor onze cliënte.’

Boeken in de kijker: