Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Procederen bij hoogdringendheid
in ondernemingszaken:
een praktische handleiding
Mr. Kim Swerts (Monard Law)
Webinar op donderdag 6 november 2025
Ondernemingscontracten redigeren:
mogelijke valkuilen (inclusief boek)
Mr. Arie Van Hoe (Janson)
Mr. Olivier Vanden Berghe (Liedekerke)
Dhr. Dirk Deschrijver (Legal Advisor)
Dhr. Marc Taeymans (Thomas More Hogeschool)
Webinar op donderdag 2 oktober 2025
SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
De maatschap:
haar eigenheden nader geanalyseerd
(inclusief handboek)
Mr. Dirk Van Gerven, mr. Ivan Peeters en mr. Ken Lioen (NautaDutilh)
Webinar op vrijdag 4 juli 2025
Conflicten in rechtspersonen
Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
In het kader van een minnelijke schikking zal in de toekomst naast een geldsom eventueel ook een bestuursverbod kunnen opgelegd worden (LegalNews)
Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)
Op 22 april 2024 werd de Wet van 14 april 2024 houdende diverse wijzigingen van het Wetboek van strafvordering II gepubliceerd in het Staatsblad. Een onderdeel behandelt ook de minnelijke schikking (artikel 216bis Wetboek van strafvordering) waarbij voorzien wordt in de mogelijkheid voor het openbaar ministerie om in het kader van een minnelijke schikking naast de voorgestelde geldsom eventueel bijkomend een bestuursverbod op te leggen. Daarnaast voorziet het wetsontwerp in de bekendmaking van de minnelijke schikkingen en dus meer transparantie.
Lees het nieuwsbericht ‘Belangrijke hervormingen rond spijtoptanten, guilty plea, verruimde minnelijke schikking en verjaring zijn een feit‘ (Team Justitie)
Wat zegt de Memorie van toelichting over het bestuursverbod (artikel 5)?
‘Dit artikel voorziet in de mogelijkheid voor het openbaar ministerie om in het kader van een minnelijke schikking naast de voorgestelde geldsom eventueel bijkomend een bestuursverbod op te leggen. Vermits het bestuursverbod wordt opgelegd door het openbaar ministerie betreft het een beveiligingsmaatregel en geen straf. Er is geen sprake van schulderkenning. In navolging van het advies 73.410/1 van 1 juni 2023 van de Raad van State wordt verduidelijkt wat met een bestuursverbod bij wijze van beveiligingsmaatregel wordt bedoeld. Onder bestuursverbod bij wijze van beveiligingsmaatregel dient te worden begrepen het verbod om, persoonlijk of door een tussenpersoon, de functie van bestuurder, commissaris of zaakvoerder van alle soorten rechtspersonen of enige functie waarbij macht wordt verleend om een van die rechtspersonen te verbinden of de functie van persoon belast met het bestuur van een vestiging in België, bedoeld in artikel 198, § 6, eerste lid, van de op 30 november 1935 gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen of het beroep van effectenmakelaar of correspondent-effectenmakelaar uit te oefenen.
Wat zegt de Memorie van toelichting over de bekendmaking van de minnelijke schikkingen (artikel 6)?
‘Veelal komen de met het openbaar ministerie gesloten schikkingen nooit in de openbaarheid, zodat transparantie over de neergetelde sommen veel te wensen overlaat. In de media wordt naar aanleiding van de dossiers, waarin een minnelijke schikking is afgesloten en die een symboolwaarde hebben, vaak gesproken van klassenjustitie. Een mogelijkheid die al bestaat voor de minnelijke schikkingen voor de administratieve sancties van de FSMA: die worden gepubliceerd op hun website op grond van artikel 71, § 3, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten. Het wetsontwerp voorziet dat de beslissing tot bekrachtiging van de minnelijke schikking, ook deze van het onderzoeksgerecht, in openbare zitting wordt uitgesproken.’
» Bekijk alle artikels: Geschillen & Procedure, Vennootschappen & Verenigingen