De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Boek 7 ‘Bijzondere contracten’
en de impact voor de bouw- en vastgoedsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven

(Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op donderdag 7 november 2024


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming
werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025

ICC International Court of Arbitration stopt met rol van “FIDIC-Observer” na kritiek (Schoups)

Auteurs: Marco Schoups, Jens Rediers en Jef Feyaerts (Schoups)

Het ICC International Court of Arbitration heeft recent aangekondigd te stoppen met het gebruik van een “FIDIC-Observer”. Dit gebeurde naar aanleiding van kritische stemmen binnen de internationale arbitragewereld tijdens een congres van GAR (Global Arbitration Review) in maart 2024.

De FIDIC-Observer beoordeelde bij de ICC International Court of Arbitration de ontwerpuitspraken in arbitragezaken waarbij de partijen gebruik hebben gemaakt van FIDIC-contracten. Deze rol was bedoeld om de ICC te adviseren over de juiste interpretatie van FIDIC-contracten, gezien hun complexe aard en wijdverspreide gebruik in de bouw- en ingenieurssector. De opmerkingen van de FIDIC-Observer zouden louter informatief en niet-bindend geweest zijn.

De kritiek richtte zich voornamelijk op de transparantie van de rol van de FIDIC- Observer bij het becommentariëren van uitspraken. De ICC vereist als arbitrage-instituut namelijk dat arbiters hun ontwerp van arbitral award ter beoordeling voorleggen aan het Hof. Het Hof kan vervolgens wijzigingen suggereren of de aandacht vestigen op bepaalde inhoudelijke punten.

De vraag rees of de praktijk van de FIDIC-observer wel stroomde met de ICC Rules of Arbitration. Ook ontstond de vrees dat de rol van de FIDIC- Observer op zich een basis zou kunnen vormen voor een verliezende partij om een arbitral award aan te vechten.

Het ICC International Court of Arbitration heeft er aldus zelf voor geopteerd om elke mogelijke twijfel te elimineren teneinde een grotere mate van transparantie en zekerheid voor partijen te bekomen.

Bron: Schoups

» Bekijk alle artikels: Geschillen & Procedure

Boeken in de kijker: