Bestuurdersaansprakelijkheid
na 1 januari 2025:
een handleiding voor de bestuurder
Mr. Joris De Vos en mr. Laurens Engelen (Dentons)
Webinar op dinsdag 25 maart 2025
Bewijsrecht in ondernemingszaken:
een praktijkgericht overzicht
Dhr. Pierre Thiriar (hof van beroep Antwerpen)
Webinar op donderdag 12 juni 2025
Antiwitwasverplichtingen en ondernemen: een overzicht van technieken en risicovolle sectoren, de juridische gevolgen van witwasmeldingen en de relatie met de bank
Dhr. Hans Van Hemelrijck (CFI) en
mr. Stijn De Meulenaer (Everest)
Webinar op dinsdag 20 mei 2025
Contracten anno 2025
Concrete vragen over samenloop tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid en over de aansprakelijkheid van hulppersonen
Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)
Webinar op donderdag 3 juli 2025
Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen
Dr. Siel Demeyere (Eubelius)
Webinar op dinsdag 6 mei 2025
Conflicten in rechtspersonen
Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
Geluidsopname als bewijs (Bricks Advocaten)
Als basisprincipe geldt dat diegene die iets beweert, dit ook dient te bewijzen. Bewijs leveren kan moeilijk zijn wanneer schriftelijk bewijs niet sluitend is of wanneer zaken mondeling zijn afgesproken.
Met de opkomst van apps die het toelaten telefoongesprekken op te nemen, rees ook de vraag of een heimelijk opgenomen telefoongesprek kan gebruikt worden als bewijs in een burgerlijke procedure.
Zo had de verkoper van een tweedehandswagen per vergissing geen verkoopprijs van 43.500 euro vermeld op de bestelbon hoewel eerder een prijs van 53.500 euro was afgesproken. Een uitspraak van het Hof van beroep van Gent waarin een heimelijk opgenomen telefoongesprek werd geweerd als bewijsstuk om reden dat het op onrechtmatige wijze was verkregen, werd voorgelegd aan het Hof van Cassatie.
In haar arrest van 14 juni 2021 heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat onrechtmatig verkregen bewijs in burgerlijke zaken slechts kan worden geweerd indien de bewijsverkrijging de betrouwbaarheid van het bewijs aantast of indien hierdoor het recht op een eerlijk proces in gevaar wordt gebracht. De rechter aan wie een heimelijk opgenomen gesprek wordt voorgelegd dient daarbij rekening te houden met de omstandigheden van de zaak, zoals bijvoorbeeld de wijze waarop het gesprek verkregen is. Het loutere feit dat het bewijs heimelijk is verkregen is niet voldoende is om het te weren.
Ook strafrechtelijk bestaat geen bezwaar tegen het opnemen van een telefoongesprek zonder toestemming van de gesprekspartner voor zover diegene die het gesprek opneemt er ook zelf aan deelneemt (art. 314bis Strafwetboek).
Een opgenomen geluidsfragment kan u dan ook goed dienen of u net in de problemen brengen als het tegen u kan gebruikt worden. Een gewaarschuwd man is er twee waard!
Bron: Bricks Advocaten
» Bekijk alle artikels: Geschillen & Procedure