Het nieuwe Boek 6 en de impact
voor de bouw- en vastgoedsector:
10 aandachtspunten

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken. Maakt het op 23 juni 2022 ingediend wetsvoorstel enige kans op succes? (LegalNews)

Auteur: LegalNews

Op 23 juni 2022 werd door de heer Benoît Piedboeuf en mevrouw Nathalie Gilson een wetsvoorstel ingediend betreffende het gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in fiscale zaken.

Samengevat komt er op neer dat wanneer de belastingadministratie de wet schendt of onregelmatigheden begaat in het raam van de procedure tot vestiging van een belasting, de vraag rijst of de diensten onrechtmatig verkregen bewijsmiddelen mogen gebruiken. Bij ontstentenis van een wettelijke regeling wordt deze kwestie thans in het fiscaal recht geregeld door de Antigoon-rechtspraak toe te passen die voor strafzaken tot stand is gekomen. Die maakt het aldus mogelijk onrechtmatig verkregen bewijsmiddelen te gebruiken, behalve in bepaalde gevallen.

Het is uiteraard opmerkelijk dat een rechtspraaktheorie (en niet een wettekst) de grondslag legt voor een dergelijke essentiële kwestie en dat die de administratie toestaat om bij de vestiging van een belasting voor een belastingplichtige, gebruik te maken van bewijsmiddelen die zijn verkregen met schending van wetsbepalingen (van welke aard ook).

Dit wetsvoorstel beoogt niet alleen een duidelijk wettelijk kader te scheppen voor het gebruik van onrechtmatig verkregen bewijskrachtige gegevens, maar ook verandering te brengen in de huidige stelling dat de belastingadministratie in principe elk bewijsmiddel mag gebruiken, behoudens uitzonderingen. Dit wetsvoorstel beoogt dan ook te bepalen dat de belastingadministratie niet langer onrechtmatig verkregen bewijsmiddelen mag gebruiken om een belasting te vestigen, behalve in bepaalde gevallen die nauwkeuring wettelijk zijn afgebakend.

Lees hier het wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Geschillen & Procedure