Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)
Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)
Webinar op donderdag 6 februari 2025
Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen
Dr. Siel Demeyere (Eubelius)
Webinar op dinsdag 6 mei 2025
Schadevergoeding bij de onregelmatige gunning van overheidsopdrachten
Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)
Webinar op donderdag 5 juni 2025
Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW
Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)
Webinar op donderdag 6 februari 2025
Update Omgevingsrecht:
recente wijzigingen onder de loep
Mr. Bart De Becker (De Becker Advocaten)
Webinar op dinsdag 18 februari 2025
Wijzigingen aan de renovatieplicht in het Vlaams Regeerakkoord (Schoups)
Auteurs: Ewoud Willaert, Nel Van Daele en Anouk Schryvers (Schoups)
Enkele weken geleden publiceerde de nieuwe Vlaamse regering de integrale tekst van haar regeerakkoord voor de komende legislatuur. Een van de aangekondigde maatregelen die ook in de media meermaals werd aangehaald, betreft de wijziging van de renovatieplicht voor residentiële gebouwen.
De renovatieplicht voor residentiële gebouwen trad in werking op 1 januari 2023. Conform deze maatregel, vervat in het Energiebesluit, moet de eigenaar die vanaf voormelde datum een woning met energielabel E of F heeft verworven, deze woning renoveren tot een minimaal energielabel D. Hij heeft daartoe vijf jaar de tijd vanaf de datum waarop hij eigenaar is geworden. Wordt de woning binnen die termijn van vijf jaar doorverkocht, dan gaat de renovatieplicht over op de nieuwe kopers, die deze binnen het restant van de lopende termijn moeten voldoen.
Deze renovatieplicht geldt niet enkel bij aankoop, maar ook bij verschillende andere wijzen van verkrijging van volle eigendom, bv. bij schenking of bij inbreng of overdracht van een bedrijfstak, alsook bij de vestiging van een erfpacht of opstalrecht, … Verder werd bij de invoering van de renovatieplicht een verstrengingspad voorzien: zo zou een residentieel gebouw dat vanaf 1 januari 2028 werd aangekocht binnen de vijf jaar niet minimaal label D, maar wel label C moeten behalen. De renovatieplicht zou zo stelselmatig worden verhoogd, tot woningen en appartementen aangekocht na 1 januari 2045 binnen de vijf jaar over een label A zouden moeten beschikken.
Reeds bij de invoering van de renovatieplicht stootte deze maatregel op kritiek. Zo maakten jonge kopers zich zorgen over de kosten verbonden aan het verplicht behalen van een minimaal energielabel. Anderzijds ging de plicht volgens sommigen niet ver genoeg, omdat deze nieuwe eigenaars onvoldoende zou aanzetten tot een langetermijnvisie en hen eerder zou aansporen om snel (beperkte) werken uit te voeren om een label D te behalen, in plaats van meteen grondig te renoveren tot een label A.
Volgens de tekst van het recente regeerakkoord, wil de nieuwe Vlaamse regering de komende legislatuur vooral focussen op de minst zuinige woningen, met energielabel E of F. In dat kader wordt ook gesleuteld aan de renovatieplicht. Zo zou het verstrengingspad dat vanaf 2028 uitwerking zou krijgen, worden afgeschaft: de renovatieplicht wordt beperkt tot het behalen van minimaal label D. Ook de termijn om aan de renovatieplicht te voldoen, zou worden aangepast: een verlenging van de termijn van vijf naar zes jaar is voorzien in het regeerakkoord.
Let wel: volgens de tekst van het regeerakkoord is het enkel de renovatieplicht voor residentiële gebouwen of gebouweenheden die wordt gewijzigd. De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen, die sedert 1 januari 2022 geldt, blijft onverminderd gelden. Niet-residentiële gebouwen moeten binnen de vijf jaar na overdracht verplicht voldoen aan een minimaal maatregelenpakket enerzijds (o.a. dakisolatie, vervanging van enkele beglazing, …), alsook een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% (of energielabel E) behalen.
Het is nu aan de Vlaamse Regering om deze passage uit het regeerakkoord concreet uit te werken. Wij volgen dit verder op en houden u op de hoogte zodra er meer zicht is op een effectieve aanpassing van de geldende regelgeving.
Bron: Schoups
» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed