Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Update Omgevingsrecht:
recente wijzigingen onder de loep

Mr. Bart De Becker (De Becker Advocaten)

Webinar op dinsdag 18 februari 2025


Contractuele modaliteiten van beleggingsvastgoed

Mr. Ruben Volckaert, mr. Manon De Craene

en mr. Maarten Heyvaert (Bricks Advocaten)

Webinar op donderdag 20 maart 2025


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Boek 3 ‘Goederenrecht’ vier jaar later:
een evaluatie aan de hand van 15 vragen

Dr. Siel Demeyere (Eubelius)

Webinar op dinsdag 6 mei 2025


Contracten anno 2025:
een praktijkgerichte blik na de inwerkingtreding van boek 6 BW

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 6 februari 2025

Vrijgave van de huurwaarborg via het vredegerecht (Eska Law)

Auteur: Eska Law

De huurwaarborg is een bedrag dat de huurder stort als zekerheid voor de verhuurder. Deze huurwaarborg kan door de verhuurder aangewend worden om bij het einde van de huurovereenkomst schade aan de woning of achterstallige betalingen te compenseren. De huurwaarborg wordt niet opgelegd bij wet en is dus alleen verplicht als de huurovereenkomst er specifiek in voorziet. Sinds 2019 mag de verhuurder maximaal 3 maanden huur als huurwaarborg vragen. Voor woninghuurcontracten gesloten voor 2019 was dit maximaal 2 maanden.

De wet voorziet in 4 manieren om de huurwaarborg te storten:

  • Geblokkeerde bankrekening
  • Zakelijke zekerheidsstelling bij een financiële instelling (obligatie of kapitalisatiebon)
  • Persoonlijke borgstelling
  • Garantie via een sociale organisatie

Geenszins mag de verhuurder de huurwaarborg op zijn eigen rekening laten storten. Doet de verhuurder dit toch, zal er na een aanmaning van de huurder wettelijke intresten op het bedrag verschuldigd zijn.

Normaliter moet de huurwaarborg aan de huurder worden terugbetaald na het einde van de huurovereenkomst indien de woning conform de intredende plaatsbeschrijving wordt terugbezorgd en er geen huurachterstand is. Indien dit niet het geval is, kan de verhuurder de huurwaarborg of een gedeelte ervan inhouden. Dit kan enkel indien de huurder hiermee akkoord is. Bij onenigheid zal het de Vrederechter zijn die bevoegd is om te oordelen in welke mate de huurwaarborg mag ingehouden worden.

Om de Vrederechter te vatten, dient u een verzoekschrift in te dienen bij de vrederechter van het kanton waar de woning gelegen is. Voor deze Vrederechter zal u moeten argumenteren waarom de huurwaarborg al dan niet dient vrijgegeven te worden. U dient hierbij ook de onderliggende bewijsstukken te bezorgen (plaatsbeschrijving, huurcontract, facturen voor herstelling,..). Voorbeelden van dergelijke verzoekschriften, en de zaken die zeker moeten vermeld worden in het verzoekschrift, kunnen in de meeste gevallen teruggevonden worden op de website van het bevoegde Vredegerecht.

Nadat de zaak voorkomt, heeft de Vrederechter in principe één maand de tijd om uitspraak te doen. In sommige gevallen, afhankelijk van de drukte en de complexiteit van de zaak, kan het weliswaar langer duren. In zaken omtrent huurschade komt het ook vaak voor dat de Vrederechter zelf eens ter plaatse komt zien met bijstand van een deskundige om alzo de schade op te meten.
Na ontvangst van het vonnis kan men onmiddellijk naar de bank stappen en, mits voorlegging van het vonnis, zal de bank overgaan tot vrijgave van (een gedeelte van) de huurwaarborg.

Bron: Eska Law

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed

Boeken in de kijker: