Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Plannen om een kamer te verhuren via airbnb? Enkele juridische aandachtspuntjes (Eska Law)

Auteur: Eska Law

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van accommodaties in handen van particulieren, hotels en investeerders. Voor veel mensen, voornamelijk dan de mensen met een beschikkingsrecht over een kamer in toeristische steden zoals Brugge of Gent, zorgt Airbnb voor een mooi extra zakcentje. Vooraleer men een kamer via dit platform wil ter beschikking stellen, zijn er echter wel enkele juridische aandachtspuntjes die in acht moeten worden genomen.

Eerst en vooral dient er gewezen te worden op het Logiesdecreet. Het Logiesdecreet legt de regels vast voor alle vormen van verblijfsaccommodatie die worden aangeboden op de toeristische markt. Zo bevat dit decreet een reeks basisnormen waar ten alle tijden aan moet worden voldaan. Deze basisnormen hebben voornamelijk betrekking op brandveiligheid, verzekering en hygiëne. Daarnaast heeft de Vlaamse regering, ter uitvoering van dit decreet, een besluit uitgevaardigd met openings- en uitbatingsvoorwaarden waaraan een kamergerelateerd logies moet voldoen. Deze hebben onder andere betrekking op het meubilair en sanitaire voorzieningen die minstens aanwezig moeten zijn. Met deze regelgeving werd er getracht een minimale kwaliteitsgarantie te vormen voor de gasten. Wie deze regelgeving niet respecteert, riskeert boetes van 250 tot 25.000 euro. Het is dan ook sterk aan te raden om deze regelgeving door te nemen alvorens een kamer te huur te zetten via Airbnb.

Indien uw kamer voldoet aan bovenstaande regelgeving kan u een vergunning aanvragen bij het Departement Internationaal Vlaanderen. Een vergunning is niet verplicht indien u maximaal twee kamers verhuurt, doch valt deze sterk aan te raden. Naast een kwaliteitsgarantie zorgt dit er immers voor dat u recht krijgt op logiessubsidies. Daarnaast dient iedereen die in Vlaanderen toeristen tegen betaling laat overnachten, zijn logies aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. U dient eveneens na te gaan of er in uw gemeente of stad een toeristentaks geldt. Indien dit het geval is zullen er nog enkele extra financiële en administratieve lasten moeten worden voldaan.

Als u vervolgens overgaat tot verhuur, moet u uiteraard belastingen betalen op de inkomsten die u hieruit verwerft. Indien u occasioneel een kamer verhuurt in een onroerend goed die als uw woonplaats dient, zullen de huurinkomsten belast worden als een onroerend en roerend inkomen. Indien u op regelmatige en georganiseerde wijze kamers verhuurd, zal de fiscus dit als een commerciële activiteit aanschouwen. In dat geval zullen de huurinkomsten gekwalificeerd worden als beroepsinkomsten en dient u uw activiteiten in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De controle op de correcte aangifte van deze inkomsten gebeurt door de Belgian Internet Service center, een gespecialiseerde eenheid binnen de Belastinginspectie.

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies | Toerisme Vlaanderen

Bron: Eska Law

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed, Successie & Vermogen