SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
De maatschap:
haar eigenheden nader geanalyseerd
(inclusief handboek)
Mr. Dirk Van Gerven, mr. Ivan Peeters en mr. Ken Lioen (NautaDutilh)
Webinar op vrijdag 4 juli 2025
De belangrijkste nieuwigheden
voor de bouw- en vastgoedsector in 2025:
het Federaal regeerakkoord en Boek 7
Mr. Marco Schoups, mr. Jens Rediers
en mr. Jef Feyaerts (Schoups)
Webinar op donderdag 3 juli 2025
Samenwerkingsvormen in de bouw:
een praktijkgericht overzicht van diverse contracten
Mr. Jens Rediers, mr. Jef Feyaerts
en mr. Sophie De Krock (Schoups)
Webinar op dinsdag 10 juni 2025
Boek 7 BW. Nieuwe regels voor
bijzondere contracten op komst
Prof. dr. Thijs Tanghe en mr. Tijl Eggers (Eubelius)
Webinar op dinsdag 21 oktober 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Nieuwe laadpaalverplichting voor parkings vanaf 2025: wat u moet weten (Racine)
Auteurs: Isabelle Cooreman en Joeri Leten (Racine)
Sinds 1 januari 2025 is het in Vlaanderen verplicht om op bestaande parkings met meer dan 20 parkeerplaatsen die bestemd zijn voor niet-residentiële gebouwen, minstens twee oplaadpunten te voorzien voor elektrische voertuigen. Voor zeer grote parkings is dit een relatief kleine inpassing. Voor nieuwbouwprojecten of ingrijpende renovaties gelden strengere eisen. In Brussel en Wallonië zijn vergelijkbare verplichtingen van kracht.
Deze regelgeving komt voort uit de omzetting van de oorspronkelijke Europese Richtlijn inzake de energieprestatie van gebouwen (2010/31/EU). Op 28 mei 2024 trad de nieuwe Europese Richtlijn (2024/1275/EU) in werking, waarmee de verplichtingen verder worden aangescherpt. Artikel 14 van deze richtlijn bepaalt dat bestaande parkings met meer dan 20 parkeerplaatsen voortaan minstens één laadpaal per tien parkeerplaatsen moeten hebben of infrastructuur moeten voorzien voor elektrische laadpunten bij ten minste 50% van de parkeerplaatsen. Daarnaast moet er ook fietsparkeergelegenheid worden aangelegd, goed voor minstens 15% van de gemiddelde of 10% van de totale gebruikscapaciteit. Afhankelijk van de concrete situatie en lokale stedenbouwkundige voorschriften, zal men voor deze aanpassingen ook een vergunning moeten aanvragen vooraleer de wijzigingen uit te voeren. Deze aanpassingen aan bestaande parkings moeten uiterlijk op 1 januari 2027 feitelijk uitgevoerd zijn. Ook voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties worden de eisen verder verstrengd.
Lidstaten hebben tot 26 mei 2026 de tijd om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. De kwantitatieve doelstellingen die in de richtlijn zijn opgenomen, gelden als minimumnormen voor de lidstaten.
Parkingeigenaars worden dus geconfronteerd met verregaande verplichtingen die op korte termijn moeten worden uitgevoerd. Hoewel de deadline van 1 januari 2027 nadert, is er momenteel nog geen ontwerpwetgeving publiek beschikbaar in geen van de drie gewesten. Aangezien deze verplichting in alle lidstaten in nationaal recht moet worden omgezet, wordt verwacht dat de vraag naar laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen sterk zal toenemen in de aanloop naar 2027.
In het kader van de huidige regelgeving gelden al strenge sancties voor het niet naleven van de verplichtingen. Bij vaststelling van een inbreuk kan de overheid de eigenaar in gebreke stellen en verplichten de ontbrekende laadpalen alsnog te installeren. Daarnaast kan een boete van €1.000 per ontbrekende laadpaal worden opgelegd.
Bron: Racine
» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed