Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Makelaarsopdrachten: herroepingsrecht van de consument (Eska Law)

Auteur: Eska Law

Veel mensen doen beroep op een vastgoedmakelaar wanneer zij hun woning wensen te verkopen of te verhuren. Makelaarsovereenkomsten worden vaak opgesteld door de makelaar zelf en ten huize van de consument-verkoper ondertekend, achteraf blijken er wel eens onregelmatigheden in te zitten.

Weet dat u als consument over een herroepingsrecht beschikt. Bepaalde overeenkomsten kan u immers kosteloos binnen een bepaalde periode opzeggen.

Hieronder lichten wij enkele bijzonderheden betreffende dit herroepingsrecht toe.

Algemeen herroepingsrecht bij overeenkomsten gesloten buiten de lokalen van de onderneming

Indien er tussen een onderneming en een consument een overeenkomst wordt gesloten buiten de lokalen van de onderneming, dan beschikt de consument steeds over een termijn van 14 dagen om de overeenkomst te herroepen (art. VI.67 WER). De consument hoeft geen redenen te vermelden en geen kosten te betalen. Hier bestaan uiteraard enkele voor de hand liggende uitzonderingen op. Zo kan de consument bijvoorbeeld geen gebruik maken van herroepingsrecht als de overeenkomst al volledig is uitgevoerd.

Bovendien geldt er voor de onderneming bij het sluiten van de overeenkomst de uitdrukkelijke verplichting om u te informeren over dit herroepingsrecht. Vaak gebeurt dit aan de hand van een modelformulier dat bij de overeenkomst wordt gevoegd. (art. VI. 69 WER)

Als de onderneming u niet informeert over uw herroepingsrecht, dan wordt het herroepingsrecht verlengd tot 12 maanden vanaf het einde van de oorspronkelijke herroepingstermijn. (art. VI. 68 WER)

Specifiek herroepingsrecht bij overeenkomsten met vastgoedmakelaars

In het Koninklijk Besluit van 12 januari 2007 betreffende het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars wordt dit herroepingsrecht nog een specifiek geregeld voor makelaarsovereenkomsten. Hieronder vallen dus ook makelaarsovereenkomsten die gesloten worden binnen de lokalen van de makelaar. In dat geval geldt er verplicht een herroepingstermijn van 7 dagen.

Naargelang de makelaarsovereenkomst dus wordt gesloten in de lokalen van de makelaar, dan wel buiten de lokalen van de makelaar, bedraagt het herroepingsrecht zeven of veertien dagen.

Elke andere bepaling van de contractvoorwaarden die rechtstreeks of onrechtstreeks de rechten van de consument opheft of beperkt, is verboden en nietig.

Besluit

Het herroepingsrecht is aldus streng geregeld voor makelaarsopdracht, maar desondanks trachten vastgoedmakelaars soms op gewiekste wijze te ontkomen aan hun verplichtingen.

Wees dus gewaarschuwd en kijk uw rechten in het kader van de overeenkomst die u met een vastgoedmakelaar afsluit, goed na.

Indien u hierbij u hulp nodig heeft of meer informatie wenst over dit onderwerp, aarzel dan niet ons te contacteren!

Bron:

  • 64 ev. Wetboek Economisch Recht
  • Koninklijk besluit van 12 januari 2007 betreffende het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars, BS01.2007, 02363.

Bron: Eska Law

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed, Handel & Consument