Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024

Informatie die u in Brussel mag opvragen bij een kandidaat-huurder (Seeds of Law)

Auteurs: Tracy Enta en Ulrike Beuselinck (Seeds of Law)

Sinds 20 maart 2023 gelden er nieuwe regels met betrekking tot de informatie die bij een kandidaat-huurder mag worden opgevraagd.

Op zich is de lijst van deze informatie niet gewijzigd, maar er is meer duidelijkheid gegeven over welke informatie  op welk moment in het verhuurproces mag gevraagd worden.

Wat is nieuw?

1. Tijdstippen waarop informatie opgevraagd mag worden

Voortaan is het duidelijk welke informatie op welk tijdstip in de onderhandelingen mag opgevraagd worden bij de kandidaat-huurder.

1. voor het bezoek :

a) de naam en voornaam van de kandidaat-huurder(s) ;

b) een communicatiemiddel met de kandidaat-huurder ;

2. ter ondersteuning van de kandidaatstelling:

a) het bedrag van de financiële middelen waarover de huurder beschikt of de raming ervan om na te gaan of de kandidaat in staat is om de huur te betalen ;

b) het aantal personen dat deel uitmaakt van het gezin om na te gaan of het gehuurde goed geschikt is rekening houdend met de oppervlakte ervan ;

3. met het oog op het opstellen en sluiten van een huurovereenkomst :

a) elk document dat het mogelijk maakt de identiteit van de huurder en zijn bekwaamheid om te contracteren vast te stellen ;

b) de burgerlijke stand van de huurder indien deze gehuwd is of wettelijk samenwonend, rekening houdend met de bescherming van de gezinswoning zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek.

Een gestandariseerd document met de informatie die door de verhuurder kan opgevraagd worden kan door de Brusselse Regering nog opgemaakt worden maar is voorlopig nog niet voorhanden.

Belangrijk is dat de oorsprong of de aard van de middelen van de kandidaat-huurder geen reden mogen zijn voor de verhuurder om een woning te weigeren. Zo mag bijvoorbeeld een kandidaat huurder die een uitkering geniet, niet geweigerd worden enkel en alleen omwille van die uitkering. De kandidaat-huurder moet enkel bewijzen over voldoende inkomsten te beschikken, de oorsprong van de inkomsten mag dus niet beoordeeld worden.

2. Hoe mag deze informatie bewaard worden?

Nieuw is ook dat wettelijk voorzien is dat de persoonsgegevens van de kandidaat-huurders slechts mogen worden bewaard gedurende een periode van maximaal zes maanden, die nodig is voor de behandeling van de kandidaatstelling.

Indien er een geschil is i.v.m. mogelijke discriminatie wordt deze termijn verlengd tot maximaal 10 jaar.

Eenmaal een huurcontract afgesloten is, mogen de gegevens van de huurder worden bewaard gedurende de volledige looptijd van de huurovereenkomst en tot 5 jaar daarna. Ook hier wordt deze termijn bij een geschil over discriminatie verlengd tot maximaal 10 jaar.

3. Voorafgaandelijk bezoek

Voortaan kan de kandidaat-huurder vóór het sluiten van de huurovereenkomst ook een bezoek aan het pand eisen. Het contract moet dus nog niet gesloten zijn om dit te verzoeken.

Deze regels zijn niet alleen van toepassing voor professionelen maar voor iedereen die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan verhuur doet. U bent hierbij gewaarschuwd!

Bron: Seeds of Law

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed