Het nieuwe Boek 6 en de impact
voor de bouw- en vastgoedsector:
10 aandachtspunten

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Driedimensionaal goederenrecht stelselmatig vertaald naar het kadaster (adhemar.law)

Auteurs: Stefanie Debeuf, Elke Paenhuysen en Tom Lenaerts (ahemar.law)

In onze vorige nieuwsbrief werd het concept ‘volume-eigendom’ toegelicht, dat uitgaat van een driedimensionale benadering van onroerende eigendom. Door de introductie van de volume-eigendom in het nieuwe goederenrecht, werden er recent stappen gezet om de zogenaamde ‘kadasterbesluiten’ aan te passen aan deze driedimensionale realiteit.

Adhemar.law licht de wijzigingen beknopt aan u toe.

DE INTRODUCTIE VAN VOLUMES IN HET KADASTER

Het kadaster is exclusief tweedimensionaal, en zal dat naar alle waarschijnlijkheid nog even blijven. Percelen zijn er zichtbaar in de lengte en in de breedte. Een volledig driedimensionaal kadaster is bijgevolg nog niet voor meteen, maar een tweedimensionale projectie in het kadasterplan van een ‘volume’ op/onder/boven de grond is sinds 1 september wel een realiteit.

Het spreekt namelijk voor zich dat de introductie van de (in sommige gevallen eeuwigdurende) volume-eigendom enkele praktische wijzigingen vereiste in de kadastrale wetgeving. Dit werd uitvoerig toegelicht in onze vorige nieuwsbrief . De eigendom van een bepaald driedimensionaal volume moet immers kunnen worden veruitwendigd. Om die reden wijzigen het Koninklijk Besluit en het Ministerieel Besluit van 30 augustus 2021 de regelgeving over het kadaster op bepaalde technische en taalkundige punten.

Het Koninklijk Besluit van 30 augustus 2021 zorgt zodus voor de stelselmatige introductie van de derde dimensie in de kadastrale regelgeving. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt dankzij het begrip ‘kadastraal volume’ en het toekennen van een uniek identificatienummer aan een bepaald volume.

INVLOED OP KADASTRALE PRAKTIJK

Van belang is dat de regelgeving in werking is getreden op 1 september 2021 en dus zal gelden voor de (opstal)akten die zijn opgemaakt vanaf die datum.

Voor het overige blijft het kadaster zoals gezegd overwegend tweedimensionaal. Voor bestaande percelen verandert er nagenoeg niets. Indien u een verleend volume zou willen wijzigen, of indien u een opstalrecht op een volume wenst te verlenen, is een voorafgaande prekadastratie wel noodzakelijk. In dat geval zal het van belang zijn om uw volume duidelijk te beschrijven en af te bakenen.

GEEN REDEN TOT PANIEK

Er bestaat op heden geen reden tot paniek. Het kadaster zal immers nog steeds even vertrouwd aanvoelen. Het wordt mits enkele juridisch-technische en taalkundige wijzigingen aangepast aan de moderne tijdsgeest. Dit kan ons inziens enkel worden toegejuicht.

Bron: ahemar.law

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed