Boek 7 ‘Bijzondere contracten’
en de impact voor de bouw- en vastgoedsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven

(Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op donderdag 7 november 2024


Het beroep van architect:
de wet van 3 mei 2024 en recente belangrijke rechtspraak

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven

(Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op vrijdag 11 oktober 2024


Appartementsrecht:
een overzicht van recente ontwikkelingen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Andersen)

Webinar op donderdag 5 december 2024


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


Update Omgevingsrecht:
recente wijzigingen onder de loep

Mr. Bart De Becker (De Becker Advocaten)

Webinar op vrijdag 8 november 2024

Bouwen tegen de perceelsgrens: Mag je buur de grens “een beetje” overschrijden? (Gevaco Advocaten)

Auteur: Philippe Dreesen (Gevaco Advocaten)

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen iets wat zich voordoet op feestjes, maar blijkbaar ook in de bouw! Recent heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld over de vraag of een bouwheer zomaar een stukje van het naburige perceel mag meenemen bij zijn bouwwerk. Het Hof floot de wetgeving hierover terug, omdat ze niet strookte met de bescherming van eigendom zoals voorzien in de Grondwet.

De zaak draaide om een bepaling in het nieuwe goederenrecht, waarin een eigenaar die te kwader trouw bouwt (dus bewust de grens overschrijdt), onder bepaalde voorwaarden niet verplicht is om het bouwwerk te verwijderen. Volgens de letter van de wet mag de buur de afbraak hiervan wel vorderen, “tenzij er noch een omvangrijke inname is noch een potentiële schade is in hoofde van laatstgenoemde”. In dit geval had de buur de bouwheer gewaarschuwd dat hij de werken gedeeltelijk op zijn eigendom aan het uitvoeren was. Volgens de letter van de wet zou de bouwlustige buur die waarschuwing in de wind kunnen slaan. Zijn buurman zou zich toch niet kunnen verzetten tegen een beperkte inname die geen schadelijke gevolgen voor hem heeft en zou de werkzaamheden lijdzaam onder ogen moeten zien.

Het Hof oordeelde echter dat dit in strijd is met de eigendomsrechten van de nabuur. Zelfs als de overschrijding niet groot is en er geen directe schade is, mag de buurman nog steeds de verwijdering van het grensoverschrijdende bouwwerk eisen. Het recht van de eigenaar die te kwader trouw handelt, weegt namelijk niet zwaarder dan de eigendomsrechten van de buur.

De conclusie? Wanneer je vaststelt dat de buur op jouw eigendom bouwt, informeer je hem best onmiddellijk hiervan. Wanneer hij de werken dan (bewust) verderzet, gebeurt dat op eigen risico. Anders riskeer je zelf dat hij wegkomt met grensoverschrijdend gedrag.

Bron: Gevaco Advocaten

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed

Boeken in de kijker: