SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
Boek 7 BW. Nieuwe regels voor
bijzondere contracten op komst
Prof. dr. Thijs Tanghe en mr. Tijl Eggers (Eubelius)
Webinar op dinsdag 21 oktober 2025
De maatschap:
haar eigenheden nader geanalyseerd
(inclusief handboek)
Mr. Dirk Van Gerven, mr. Ivan Peeters en mr. Ken Lioen (NautaDutilh)
Webinar op vrijdag 4 juli 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
De belangrijkste nieuwigheden
voor de bouw- en vastgoedsector in 2025:
het Federaal regeerakkoord en Boek 7
Mr. Marco Schoups, mr. Jens Rediers
en mr. Jef Feyaerts (Schoups)
Webinar op donderdag 3 juli 2025
Samenwerkingsvormen in de bouw:
een praktijkgericht overzicht van diverse contracten
Mr. Jens Rediers, mr. Jef Feyaerts
en mr. Sophie De Krock (Schoups)
Webinar op dinsdag 10 juni 2025
Aanschouwt eer ge (ver)bouwt (Caluwaerts Uytterhoeven)
Auteurs: Kristof Uytterhoeven en Stephanie Verheyden (Caluwaerts Uytterhoeven)
Bij het bouwen of renoveren van uw woning komt veel kijken. U wilt niet alleen dat het eindresultaat aan uw verwachtingen voldoet, maar ook dat het proces soepel verloopt. Een professionele aannemer zorgt daarbij voor de juiste vakkennis, materialen en ervaring. Een malafide aannemer daarentegen kan leiden tot vertragingen, extra kosten en zelfs juridische problemen. Het is dan ook van groot belang om goed voorbereid aan uw project te beginnen.
Gelukkig zijn er een aantal (gratis) platformen om u te helpen bij uw zoektocht naar de geschikte bouwpartner. Voordat u een aannemer inschakelt, is het aan te raden om minimaal de volgende stappen te doorlopen.
1. Onderzoek de aannemer op het wereldwijde web
Kijk naar de ervaring, referenties en reviews van de aannemer.
2. Controleer de registratie en de cijfers van de aannemer
Maak gebruik van de databank genaamd “Kruispuntbank van Ondernemingen” van de federale overheidsdienst Economie. Deze databank geeft u inzicht in de officiële registratie, maar biedt ook informatie over de financiële toestand van het bedrijf.
Kanttekening: de laatst neergelegde jaarrekening heeft betrekking op het vorige boekjaar en biedt dus niet altijd een juiste weergave van de realiteit. Indien de financiële toestand van een aannemer recentelijk verslechterd is, zal u dit met andere woorden niet kunnen vaststellen.
3. Controleer de fiscale en sociale betrouwbaarheid
De website Check Inhoudingsplicht van van de federale overheidsdienst Financiën kan u helpen om te controleren of het aannemersbedrijf aan zijn fiscale en sociale verplichtingen voldoet. U voert het ondernemingsnummer van de aannemer in en ontvangt in één klik de nodige informatie.
Het behoeft geen uitgebreid betoog dat fiscale en/of sociale schulden een belangrijke indicator kunnen zijn voor de betrouwbaarheid.
4. Controleer de registratie op de zwarte lijst
Check het onlineplatform JustBan van de federale overheidsdienst Justitie. Dit platform bevat een zwarte lijst van malafide aannemers en andere ondernemers en is een waardevolle bron om te raadplegen voordat u een overeenkomst aangaat.
Alert zijn blijft echter de boodschap. Zo slepen juridische procedures om een bestuursverbod uit te spreken soms jarenlang aan waardoor de kans bestaat dat een malafide aannemer zijn praktijken ongestoord verderzet in afwachting van de uitspraak en registratie van het bestuursverbod.
Conclusie
Het vinden van de juiste aannemer voor uw bouw- of renovatieproject is cruciaal. Neem de tijd om uw huiswerk te doen en zorg ervoor dat u met een betrouwbare professional in zee gaat. Door gebruik te maken van beschikbare tools zoals de Kruispuntbank van Ondernemingen, Checkinhoudingsplicht.be en het nieuwe JustBan-platform, kunt u uzelf zoveel als mogelijk beschermen tegen malafide ondernemers. Hou daarbij in het achterhoofd dat deze websites nooit honderd procent zekerheid kunnen bieden en blijf dus ook doorheen het bouwproces kritisch en waakzaam.
Bron: Caluwaerts Uytterhoeven
» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed