Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024

Woon-werkverkeer met de trein? Flexibel abonnement voor telewerkers mogelijk vanaf het 1e kwartaal 2023 (Acerta)

Auteur: Acerta

De NMBS lanceert in het 1e kwartaal 2023 het flex abonnement voor telewerkers. Hoeveel de werkgever moet tussenkomen in de kostprijs van een dergelijk abonnement is nog niet duidelijk.

De kogel is door de kerk! Minister van Mobiliteit Gilkinet heeft de lancering aangekondigd van de flexibele treinabonnementen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. De nieuwe abonnementen spelen in op de uitbreiding van het telewerk sinds de coronacrisis en meer specifiek op de afwisseling tussen het telewerk en de aanwezigheid op kantoor.

De flex abonnementen zijn interessant voor werknemers die gemiddeld 2 à 3 keer per week de trein nemen in het kader van hun woon-werkverkeer.

Hoe werkt het?

Het abonnement is enkel digitaal beschikbaar via de NMBS-app en bestaat uit verschillende formules. De werknemer kan kiezen voor een jaarabonnement en dan 80 of 120 dagen reizen met de trein binnen een periode van 12 maanden. In het geval van een maandformule kan de werknemer 6 of 10 dagen per maand de trein nemen.

Het af te leggen traject ligt vast en de reisdagen kunnen vrij gekozen worden. Elke keer de werknemer gebruik maakt van het abonnement moet er een dag geselecteerd worden in de app zodat de treinbegeleider dit kan scannen via een QR-code.

Moet de werkgever tussenkomen in de kosten van de aankoop van een Flex Abonnement?

Als algemeen principe geldt dat de werkgever een vergoeding moet betalen als tussenkomst in de kosten die de werknemer maakt voor de aankoop van zijn treinabonnement. De vergoeding die de werkgever moet betalen wordt in principe bepaald op basis van de tabel met forfaitaire bedragen zoals opgenomen in CAO 19/9. Merk op dat de sectoren in een hogere tussenkomst kunnen voorzien.

Dat de werkgever een vergoeding moet betalen als tussenkomst in de kosten van een flex abonnement is duidelijk. Hoeveel er concreet moet betaald worden echter nog niet. Er gaan stemmen op om de tabel van de railflexkaarten nl. de halftijdse treinkaarten toe te passen.

Het zijn de sociale partners in de NAR die het laatste woord hebben. Zal de tabel van de railflexkaarten van toepassing verklaard worden of komt er een nieuwe tabel? Meer informatie hierover volgt van zodra mogelijk.

Bron: Acerta

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid