HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024

Wet betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: toch al een beetje witte rook (Crivits & Persyn)

Auteur: Crivits & Persyn

België is alweer een slechte leerling in de Europese klas, want de deadline van 1 augustus 2022 om de Richtlijn (EU) 2019/1152 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie om te zetten in nationale wetgeving, is alweer ruimschoots overschreden. Momenteel is men nog volop in het parlement aan het wetsontwerp aan het timmeren, maar op 14 september ll. werden de artikelen van het ontwerp al bij eerste stemming aangenomen binnen de Commissie Sociale Zaken. Alvast een beetje witte rook dus.

Waaraan kan u zich als werkgever verwachten?

Een informatieplicht over de arbeidsvoorwaarden van de werknemer

De nieuwe regelgeving verplicht de werkgever om schriftelijk of elektronisch te communiceren over de arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Voor de belangrijkste gegevens van de arbeidsrelatie moet de kennisgeving al ten laatste op de eerste werkdag gebeuren. Dit zal ook implicaties hebben voor het arbeidsreglement in de onderneming.

Minimumvereisten inzake de arbeidsvoorwaarden

De werkgever kan zijn werknemer niet verbieden om buiten zijn werkrooster te werken voor een of meerdere andere werkgevers of hem om die reden te onderwerpen aan een nadelige behandeling, behalve indien dit wettelijk is toegelaten. Voorts moet in bepaalde gevallen ook een kosteloze opleiding voor de werknemer – verrekend in de arbeidstijd – worden voorzien en zal een werknemer met minstens zes maanden anciënniteit kunnen vragen naar meer zekere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Ontslagbescherming

Een werkgever zal een werknemer niet mogen ontslaan noch enige voorbereiding voor dit ontslag mag treffen, omwille van het feit dat hij gebruikt wenst te maken van de rechten die voortvloeien uit de nieuwe wet. Bij overtreding van dit verbod zal de werkgever aan de betrokken werknemer een forfaitaire vergoeding moeten betalen gelijk aan het brutoloon voor zes maanden, onverminderd de vergoedingen aan de werknemer verschuldigd in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Bron: Crivits & Persyn

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid