Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Verplicht spontaan naar de controledokter? (Mploy)

Auteurs: Dirk Heylen en Ludo Vermeulen (Mploy)

Arbh. Brussel 23 mei 2022

Als dat zo bepaald is in het arbeidsreglement, is een veelvuldig zieke werknemer verplicht zich bij elke nieuwe afwezigheid op eigen initiatief te laten onderzoeken door een controlearts. Deze collectieve regeling maakt een individuele regeling overbodig. De regeling mag beperkt zijn tot een groep van werknemers die bepaald wordt op basis van een objectief en neutraal criterium, zoals de Bradfordfactor. Op grond van deze overwegingen wees het arbeidshof te Brussel een eis tot betaling van gewaarborgd loon af. Dergelijk systeem is niet discriminerend op grond van gezondheidstoestand.

De feiten

Een bewakingsonderneming die 5.000 werknemers tewerkstelt in België heeft (na uitgebreid overleg in de ondernemingsraad) een bijzondere regeling van de controle van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer opgenomen in het arbeidsreglement. Die houdt onder meer in dat de arbeidsongeschikte werknemer die de woning mag verlaten zich spontaan bij de controlearts moet melden voor een onderzoek als hij een bepaald niveau in de Bradfordfactor overschrijdt. De werknemers die de norm overschrijden krijgen een aangetekende brief van de werkgever waarin die vraagt om zich voortaan bij elke ziekmelding te gaan aanbieden bij de controlearts.

Als de werknemer dat niet doet, heeft hij geen recht op gewaarborgd loon.

In de zaak voorgelegd aan het hof bestond er geen discussie over het feit dat werknemer A.B. in de periode van een jaar (1 december 2017– 30 november 2018) veelvuldig afwezig was wegens ziekte en dit voor periodes tussen 1 en 14 dagen.

Op 24 januari 2019 werd hem per brief gevraagd om zich bij elke volgende afwezigheid wegens ziekte aan te bieden bij de controlearts.

A.B. was vanaf vrijdag 3 mei 2019 afwezig. Hij bezorgde aan de werkgever een getuigschrift van zijn arts, die hem arbeidsongeschikt wegens ziekte verklaarde van 3 tot en met 7 mei 2019. Hij biedt zich echter niet aan bij de controlearts. De werkgever laat hem daarop weten dat hij geen gewaarborgd loon zal betaald krijgen.

De vakbond vorderde daarop het gewaarborgd loon en vraagt tevens om de procedure van automatische aanbieding bij de controlearts niet langer toe te passen.

De beslissing van het arbeidshof

De zaak belandt uiteindelijk bij het arbeidshof. Het hof oordeelt dat op geldige wijze in de arbeidsovereenkomst en/of het arbeidsreglement kan bepaald worden dat werknemers of bepaalde werknemers zich spontaan bij de controlearts moeten aanbieden bij de aanvang van de arbeidsongeschiktheid.

Bron: Mploy

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid