Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Een Belg tewerkstellen in meerdere landen:
cruciale aandachtspunten
Mr. Sandrine Schaumont, mr. Febe Willems
en mr. Stefanie Van de Perre (Deloitte)
Webinar op donderdag 16 oktober 2025
Grensoverschrijdende sociale zekerheid anno 2025:
een update inclusief recente rechtspraak
Dhr. Bruno De Pauw (RSZ)
Webinar op vrijdag 21 november 2025
Arbeidsrecht: wat brengt 2026?
Mr. Mieke Deconinck en mr. Veerle Van Keirsbilck
(Claeys & Engels)
Webinar op donderdag 6 november 2025
SUMMER DEAL 2025
10 webinars on demand naar keuze
10 webinars on demand voor €595
OVB – IBJ – ITAA – FSMA – BIV – NKN – Sam-Tes
Interne onderzoeken
onder de wet private opsporing
Mr. Inger Verhelst en mr. Matthias Vandamme
(Claeys & Engels)
Webinar op donderdag 9 oktober 2025
Toch maar uitkijken met cafetariaplannen… (Mploy)
Auteur: Ludo Vermeulen (Mploy)
Cass. 10 juni 2024
De aanvullende kinderbijslag toegekend in het kader van een cafetariaplan dat bedoeld is om het loonpakket te optimaliseren is niet per se vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen.
De RSZ-wet bepaalt dat de bijdragen berekend worden op het loon zoals gedefinieerd in de Loonbeschermingswet. Die wet zegt dat niet als loon geldt de vergoedingen die moeten worden beschouwd als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid.
De vergoeding moet de compensatie beogen van het verlies van de beroepsinkomsten of van de toename van de kosten ten gevolge van de verwezenlijking van een van de risico’s die door de verschillende takken van de sociale zekerheid zijn gedekt.
Enkel deze doelstelling strekkende tot bescherming tegen een van de sociale risico’s, in aanvulling op de bescherming geboden door de sociale zekerheid, wettigt het vrijstellen van die vergoeding van socialezekerheidsbijdragen.
De omstandigheid dat de vergoeding het nettoloon doet toenemen en dat de werknemer het sociale risico loopt en de vergoeding niet buitensporig is, volstaat niet om te oordelen dat die vergoedingen tot doel hebben het sociaal risico te dekken.
In het bestreden arrest had het arbeidshof te Brussel vastgesteld dat de werkgever aan zes werknemers die gezinsbijslagen genoten een vergoeding had toegekend gelijk aan die bijslagen. Dat kaderde in een cafetariaplan opgezet om het loonbeleid te “optimaliseren”. Dat plan gaf de werknemers de keuze tussen diverse voordelen en was – uiteraard – opgezet om de sociale lasten op de lonen te verminderen.
Als dat nog niet het geval zou geweest zijn na een arrest van het Hof van Cassatie van 25 maart 2019 – in dezelfde zaak trouwens – is thans wel duidelijk dat een aanvulling op de kinderbijslag als compensatie voor een loonsverlaging of toegekend in het kader van een systeem van loonoptimalisatie, zoals dat kan voorkomen in een cafetariaplan, niet beantwoordt aan de wettelijke voorwaarden voor een vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen.
Bron: Mploy
» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid