Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Thuiswerkende werknemers in België en Nederland: wanneer leidt dit tot een vaste inrichting? (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Het Nederlandse Ministerie van Financiën publiceerde op 8 december 2023 meer info met de bedoeling werkgevers in Nederland en België duidelijkheid te bieden over de elementen die in het bijzonder van belang zijn bij de beoordeling of het thuiswerken van werknemers in hun woonland leidt tot een vaste inrichting in de zin van artikel 5 van het Verdrag.

Op basis van het OESO-commentaar is het enkele gebruik van een thuiswerkplek als zodanig niet doorslaggevend. Ook al wordt bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden van een onderneming uitgeoefend vanuit een thuiswerkplek dan leidt dat nog niet automatisch tot de conclusie dat die locatie ter beschikking staat aan die onderneming simpelweg omdat die locatie wordt gebruikt door een persoon die voor de onderneming werkt. De aanwezigheid van een vaste inrichting in de woonstaat van een werknemer van een onderneming van de andere verdragsluitende staat hangt af van alle relevante feiten en omstandigheden van het geval.

In een aantal onderdelen wordt dit verder verduidelijkt hoe dit wordt ingevuld als er

  • incidenteel wordt thuisgewerkt
  • structureel wordt thuisgewerkt met de mogelijkheid tot werken op locatie of
  • structureel en verplicht wordt thuisgewerkt.

Ook wordt een handreiking aan de praktijk gegeven voor gevallen waarin de afwezigheid van een vaste inrichting door de bevoegde autoriteiten wordt verondersteld.

Lees hier verder

De Nederlandse Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) informeerde de Tweede Kamer op 11 december 2023 over de bilaterale en multilaterale fiscale ontwikkelingen rondom grenswerkers. Een interessant en verhelderend document.

Lees hier verder

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid