Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Sorry, maar 26 jaar is echt te oud. Arrest Raad van State 27 oktober 2022 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Skeyes (voorheen Belgocontrol) laat geen personen jonger dan 18 jaar en ouder dan 25 jaar toe tot het vergelijkende wervingsexamen voor de betrekking van aspirant-luchtverkeersleider.

De primaire doelstelling van de gestelde leeftijdsgrens bestaat erin de veiligheid van het luchtverkeer te waarborgen, maar de afgewezen kandidaat argumenteert terecht dat het niet klopt dat enkel een leeftijdsgrens wordt ingesteld voor de aanwerving, terwijl een luchtverkeersleider na aanwerving tot zijn pensioenleeftijd de operationele luchtverkeersleiding kan en mag uitvoeren.

Als de luchtverkeersleider “te allen tijde” over de nodige capaciteiten dient te beschikken, is het onduidelijk, aldus de afgewezen kandidaat, waarom een leeftijdsgrens enkel wordt ingesteld voor de aanwerving en niet voor het uitvoeren van de functie.

Volgens de afgewezen kandidaat is het niet ondenkbaar dat het economische aspect een rol heeft gespeeld bij het bepalen van de leeftijdsvoorwaarde. Zonder de leeftijdsvoorwaarde zou de operationele loopbaan immers heel wat korter dan dertig jaar kunnen zijn. Het rendement van de dure opleiding vergroot ingevolge de leeftijdsvoorwaarde.

Bovendien werd de leeftijd van disponibiliteit en pensioen voor luchtverkeersleider verhoogd en worden luchtverkeersleiders tot “nog hogere leeftijd” operationeel ingezet. Deze vaststelling gaat volgens de afgewezen kandidaat rechtstreeks in tegen de beweerde vermindering, op jonge leeftijd, van de cognitieve capaciteiten waarover de luchtverkeersleider te allen tijde moet beschikken.

Skeyes argumenteert dat “verschillende onderzoeken” hebben aangetoond dat de capaciteit om de vaardigheden aan te leren die noodzakelijk zijn om de taken van een luchtverkeersleider uit te oefenen, reeds op relatief vroege leeftijd begint af te nemen. Voorts blijkt volgens haar uit “de gevoerde wetenschappelijke studies” dat compensatie van de afname van de ruimtelijke cognitieve capaciteiten uitsluitend gebeurt door expertise en ervaring. Ook werd volgens haar “wetenschappelijk vastgesteld” dat oudere luchtverkeersleiders meer moeilijkheden ervaren bij het leren van nieuwe taken. Maar zij staaft evenwel geen enkele van de wetenschappelijke vaststellingen waarop zij steunt, met stukken die zijn opgenomen in het door haar neergelegde administratief dossier…

De Raad van State vernietigt de beslissing van Skeyes waarbij de deelname van de afgewezen kandidaat aan het eerste vergelijkende wervingsexamen voor aspirant-luchtverkeersleider, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 3 augustus 2016, wordt geweigerd.

Lees hier het arrest van de Raad van State van 27 oktober 2022

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid