Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024

Overgang van onderneming en CAO32bis : wat als het echt ingewikkeld wordt en het Arbeidshof Gent dan maar een prejudiciële vraag stelt? (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 08/08/2018

De toepassing van CAO32bis: duidelijk in dit geval

Er is sprake van een overgang van een afdeling van een onderneming in de zin van art. 6 CAO nr. 32bis wanneer een autonome groep van schoonmakers in dienst van een onderneming aan wie een overheidsopdracht was vergund, ingevolge het vergunnen van de opdracht aan een andere onderneming, in dienst treedt van deze onderneming en er zijn identiteit behoudt. De rechten en verplichtingen van alle werknemers die deel uitmaken van de overgenomen afdeling, gaan van rechtswege op de overnemer over.

Maar wat met deze ingewikkelde concrete situatie?

In deze situatie gingen verschillende groepen van schoonmakers naar verschillende overnemers over, maar rees de vraag wat het lot is van de arbeidsovereenkomst van een werkneemster die tot elk van de overgedragen afdelingen behoort:

  1. Gaan de rechten en verplichtingen die uit de arbeidsovereenkomst voortvloeien telkens voor een gedeelte over, met gevolg dat de werkneemster twee werkgevers krijgt en door twee arbeidsovereenkomsten van deeltijdse arbeid verbonden wordt?
  2. Of gaan alle rechten en verplichtingen over op de verkrijger van de afdeling waarin de werkneemster hoofdzakelijk werd tewerk gesteld?
  3. Of blijft de werkneemster, ondanks de overgang van alle afdelingen van de onderneming waarin zij werd tewerkgesteld, verder in dienst van de oorspronkelijke onderneming en is dit ook het geval wanneer weliswaar één van de twee interpretaties (onder 1 en 2) de voorkeur geniet, maar niet kan uitgemaakt worden welke de omvang van de tewerkstelling van de betrokkene in de verschillende overgedragen afdelingen was?

Over de uitlegging van artikel 3.1 van de Richtlijn 2001/23/EG van 12 maart 2001 van de Raad werd daarom een prejudiciële vraag aan het Europees Hof van Justitie gesteld door het Arbeidshof te Gent (arrest van 14 mei 2018).

Lees hier het arrest

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid