Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024

Op welk deel van het loon betaal je geen RSZ-bijdragen? (Tilleman van Hoogenbemt)

Auteur: Filip Tilleman (Tilleman van Hoogenbemt)

Publicatiedatum: 29/08/2018

Op alle mogelijke looncomponenten van een werknemer wordt in het kader van budgettaire evenwichtsoefeningen koortsig jacht gemaakt om sociale zekerheidsbijdragen te heffen of de heffingsbasis ervan te verhogen. De vraag rijst dan wat uiteindelijk niet onder dit alles omvattende loonbegrip valt…

Ruime interpretatie van het begrip loon

Het privaat gebruik van de firmawagen, de gsm, de laptop, enzoverder. Om te bepalen wat loon is, wordt een heel ruime en rekbare definitie van het begrip loon gebruikt uit artikel 2 van de loonbeschermingswet: “Loon is het loon in geld, de fooien of het bedieningsgeld, de in geld waardeerbare voordelen waarop de werknemer ingevolge zijn dienstbetrekking recht heeft ten laste van de werkgever.”

Vrijgevigheid ontsnapt aan ruime interpretatie

Een uitzondering is een vrijgevigheid of gratificatie, waarop in principe geen RSZ betaald dient te worden. Er is echter slechts sprake van een gratificatie vanwege de werkgever als strikt aan twee voorwaarden is voldaan. Ten eerste mag de werknemer geen recht hebben op het voordeel jegens de werkgever. Het mag dus niet verschuldigd zijn aan de werknemer krachtens een overeenkomst (artikel uit arbeidsovereenkomst of cao) of krachtens een eenzijdige verbintenis van de werkgever (zoals een brief van de werkgever), of krachtens een wettelijke regeling of een gebruik in de onderneming. Ten tweede mag het voordeel geen tegenprestatie zijn voor geleverde arbeid. Het zal dus bijvoorbeeld gegeven kunnen worden naar aanleiding van markante gebeurtenissen uit het privéleven van de werknemer: geboorte, zware ziekte, huwelijk, enzovoort. Deze twee vereisten worden in de praktijk zeer streng beoordeeld!

Ook morele schadevergoeding is geen loon

In tweede instantie valt ook een morele schadevergoeding niet onder het loonbegrip en moeten er geen RSZ-bijdragen op betaald worden. Dit wordt soms ingeschreven in een sociaal plan om het leed van een sluiting te compenseren voor ontslagen werknemers. Rechtspraak en RSZ beschouwen dit echter onverbiddelijk als verkapte opzeggingsvergoedingen, waarop toch RSZ moet betaald worden. Het begrip morele schadevergoeding is strikt beperkt tot de uitzonderlijke situatie waarbij een ex-werkgever effectief door een arbeidsrechtbank is veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding wegens misbruik van ontslagrecht. Bijvoorbeeld indien een werknemer voor een compleet fictieve en onterende dringende reden werd ontslagen.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid