Grensoverschrijdende sociale zekerheid:
een update inclusief recente rechtspraak

Dhr. Bruno De Pauw (RSZ)

Webinar op donderdag 21 november 2024


Artificiële intelligentie in het HR-proces:
juridische aandachtspunten

Mr. Inger Verhelst (Claeys & Engels)

Webinar op vrijdag 7 februari 2025


Herstructurering,
collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Ontslagrecht
een overzicht van recente rechtspraak

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op donderdag 20 februari 2025


Discriminatie op de werkvloer:
10 mogelijke discussiepunten met tips voor de werkgever

Mr. Ann Witters (AW Law)

Webinar op vrijdag 6 december 2024


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming
werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024

Nieuwe strafbepalingen voor inbreuken op glijdende uurroosters (Laurius)

Auteur: Laurius

De Wet van 15 mei 2024 tot wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen, gepubliceerd op 21 juni 2024 en van kracht sinds 1 juli 2024, brengt belangrijke veranderingen met zich mee. Bij niet-naleving van de formaliteiten rond glijdende uurroosters kunnen nu administratieve en strafrechtelijke sancties worden opgelegd. Benieuwd naar de exacte regels en sancties? Wij zetten deze hieronder op een rijtje.

Glijdende uurroosters

Door de regeling van glijdende uurroosters kan de werknemer het begin en het einde van zijn arbeidsprestaties zelf bepalen, rekening houdend met de stam- en glijtijden. Op basis van een ondernemings-cao of door een wijziging van het arbeidsreglement (mits naleving van een aantal verplichte vermeldingen zoals begin en einde stam- en glijtijd, maximum arbeidsduur per dag en per week,…) kan het systeem van glijdende uurroosters ingevoerd worden, weliswaar met respect voor de arbeidsduurgrenzen die in de onderneming van toepassing zijn.

Systeem van tijdsregistratie

Wanneer een glijdend uurrooster wordt toepast, dient een systeem van tijdsregistratie gebruikt te worden voor elke werknemer die hierbij betrokken is. De werkgever dient namelijk toezicht te kunnen houden zodoende iedere werknemer de grenzen respecteert.

Bovendien dient het systeem de gegevens die gedurende de lopende referentieperiode zijn geregistreerd, vijf jaar bij te houden zodat alle werknemers die in dienst zijn met een glijdend uurrooster ze kunnen raadplegen en controleren, net als de arbeidsinspectie bij een eventuele controle.

Nieuw – Sancties

Het is van belang te controleren of alle noodzakelijke vermeldingen zijn opgenomen in het arbeidsreglement en er een correct systeem van tijdsregistratie in werking is, zoniet riskeert men bij inbreuken op het stelsel van de glijdende uurroosters vanaf 1 juli 2024 strafrechtelijke en administratieve sancties.

  • Wanneer de werkgever de verplichte vermeldingen niet in het arbeidsreglement heeft opgenomen:
    een sanctie van niveau 1, wat een administratieve geldboete van 80,- tot 800,- EUR per werknemer met een glijdend uurrooster betekent;
  • Wanneer de werkgever geen of geen correct systeem van tijdsregistratie dat voldoet aan de door de wet opgelegde vereisten voorhanden heeft: een sanctie van niveau 2; een administratieve geldboete van 200,- tot 2.000,- EUR of een strafrechtelijke geldboete van 400,- tot 4.000,- EUR.

Daarenboven wordt het bedrag van deze boetes vermenigvuldigd met het aantal werknemers die bij de inbreuk betrokken zijn.

Wet van 15 mei 2024 houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen, bl. 77739, Art. 146-146/1 en art. 201 Soc. Sw.

Bron: Laurius

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid

Boeken in de kijker: