HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Met dank aan Europa: Vlaanderen vakantieland (Commit Law)

Auteurs: Wouter Parmentier en Pieter Sichien (Commit Law)

Onder impuls van het Europees Hof van Justitie wordt de vakantiewetgeving op twee punten aangepast. Het wordt namelijk mogelijk om vakantiedagen over te dragen wanneer een werknemer deze om bepaalde redenen niet kan opnemen vóór het einde van het vakantiejaar. Een werknemer zal zijn vakantiedagen ook niet meer kwijt zijn wanneer hij tijdens de vakantie ziek wordt.

VOOR EEN GOED BEGRIP

In de private sector hebben de begrippen vakantiejaar en vakantiedienstjaar een specifieke betekenis. Het vakantiejaar is het kalenderjaar waarin de werknemer vakantie opneemt. Het vakantiedienstjaar is het daaraan voorafgaande kalenderjaar. De werknemer uit de private sector bouwt vakantierechten op, op te nemen in het vakantiejaar, op basis van de arbeids- en gelijkgestelde periodes in het vakantiedienstjaar.

OVERDRACHT VAN VAKANTIE WANNEER HET VOOR EEN WERKNEMER ONMOGELIJK IS ALLE VAKANTIEDAGEN OP TE NEMEN IN HET VAKANTIEJAAR

Als het voor een werknemer onmogelijk is om tijdens het vakantiejaar alle vakantiedagen op te nemen, dan kunnen die in principe niet worden overgedragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen die niet werden opgenomen moeten wel worden uitbetaald maar de vakantie zelf, die is de werknemer kwijt.

Door de nieuwe regeling zullen werknemers wel recht hebben om de vakantiedagen die ze tijdens het vakantiejaar niet kunnen opnemen omwille van bepaalde gevallen van afwezigheid, over te dragen en dus op te nemen in een periode die ligt na het verstrijken van het vakantiejaar.

Het recht op overdracht geldt in het geval de werknemers hun vakantiedagen niet kunnen opnemen als gevolg van: ·

  • een afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid, ongeacht of die te wijten is aan een arbeidsongeval of beroepsziekte of niet,

  • moederschapsrust,

  • profylactisch verlof,

  • geboorte- en adoptieverlof,

  • verlof voor pleegzorg en pleegouderverlof.

De niet opgenomen vakantiedagen kunnen opgenomen worden tot 24 maanden na het einde van het vakantiejaar waarop die vakantiedagen betrekking hebben.

Het vakantiejaar 2024 is het eerste vakantiejaar waarin werknemers hun vakantiedagen zullen kunnen overdragen. De periode van 24 maanden voor dat vakantiejaar verstrijkt dan op 31 december 2026.

VAKANTIEGELD

Is de werknemer een bediende, die in de onmogelijkheid verkeert zijn vakantiedagen voor het einde van het vakantiejaar op te nemen, dan moet de werkgever ten laatste op 31 december van het vakantiejaar de nog niet opgenomen vakantiedagen uitbetalen. De opname van de vakantie zelf kan dus worden uitgesteld, de uitbetaling niet.

Arbeiders ontvangen het vakantiegeld van het vakantiefonds waarbij hun werkgever is aangesloten of van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Dat vakantiegeld wordt in het vakantiejaar betaald. Het bedrag ervan wordt niet beïnvloed door het aantal opgenomen vakantiedagen in dat jaar. Voor arbeiders verandert er niets wat betreft de betaling van het vakantiegeld. .

PRAKTISCHE MODALITEITEN

De werknemer zal de overgedragen vakantie kunnen opnemen tot 24 maanden die volgen op het einde van het vakantiejaar waarop deze nog op te nemen vakantiedagen betrekking hebben. Wat betreft de praktische modaliteiten beveelt de NAR werkgevers en werknemers aan om de niet-opgenomen vakantiedagen zo snel mogelijk op te nemen. Een akkoord tussen werkgever en werknemer is volgens de NAR nodig. Daarbij moet rekening gehouden worden met zowel het welzijn van de werknemer als de noden van de arbeidsorganisatie.

ZIEK TIJDENS VAKANTIE

Vanaf het vakantiejaar 2024 zal een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie die vakantiedagen (ook) niet kwijt zijn maar zal hij die dagen later als vakantiedagen kunnen opnemen.

Dat geldt eveneens voor arbeidsonderbrekingen als gevolg van een arbeidsongeval, een beroepsziekte, moederschapsrust, geboorte- en adoptieverlof, verlof voor pleegzorg of langdurig pleegouderverlof.

Hoe dit praktisch geregeld zal worden is nog onduidelijk. Zo zou het bijvoorbeeld aangewezen zijn om een wettelijk kader uit te werken voor het geval een werknemer ziek wordt tijdens een vakantie in het buitenland, zoals ook de NAR adviseerde.

Bron: Commit Law

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid