Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Loon betalen in Bitcoin? (Younity)

Auteur: Jannes Vanovervelt (Younity) 

De afgelopen jaren zijn Bitcoin en andere cryptocurrencies steeds populairder geworden en werden deze geleidelijk aan ook meer en meer aanvaard als een betaalmiddel bij bepaalde (grote) bedrijven zoals bv. Starbucks. Aangezien werknemers bepaalde zaken kunnen betalen met Bitcoin of andere cryptocurrencies, rijst weleens de vraag of de werkgever ook (een deel van) het loon kan uitbetalen in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Het Arbeidshof van Antwerpen heeft zich hier in een recent Arrest van 6 maart 2024 over uitgesproken en de bestaande regels in herinnering gebracht:

  • In de zaak ten gronde had de werknemer – een recruiter – recht op commissies en bleek dat één van deze commissies in Bitcoin werd betaald.
  • Na het einde van de arbeidsovereenkomst vorderde de werknemer in kwestie de betaling van een aantal bedragen en commissies, inclusief de commissie die in Bitcoin werd betaald.

Hoewel de werkgever een e-mail voorlegde waarin de werknemer erkende dat deze commissie (betaald in Bitcoin) effectief betaald werd, oordeelde het Arbeidshof – net zoals de arbeidsrechtbank voordien – dat deze commissie als ‘niet-betaald’ moest worden beschouwd.

De Loonbeschermingswet bepaalt immers dat het loon moet worden uitbetaald in een munt die wettelijk gangbaar is in België. Momenteel is dat enkel het geval voor de Euro, maar niet voor cryptomunten zoals Bitcoin.

Enige betaling van loon in een andere munt dan de Euro is dan ook ongeldig (uitgezonderd wanneer de werknemer in het buitenland zou werken) en betekent dat dit bedrag als niet-betaald zal worden beschouwd.

Aangezien deze regel van openbare orde is, kan zelfs de bekentenis van de werknemer in een e-mail volgens het Arbeidshof niet worden gebruikt om te oordelen dat het bedrag niet meer verschuldigd is. Bovendien merkt het Arbeidshof ook op dat de werkgever in dit geval ook geen betalingsbewijs kon voorleggen én dat de loondocumenten geen enkele vermelding bevatten van de betaling, waardoor deze hoogstwaarschijnlijk niet onderworpen werden aan de verplichte inhoudingen van bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheidsbijdragen.

De werknemer kon dus wel degelijk (nogmaals) de betaling vorderen van het commissieloon.

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen 6 maart 2024, 2023/AA/73, onuitg.

Bron: Younity

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid