Herstructurering,
collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Grensoverschrijdende sociale zekerheid:
een update inclusief recente rechtspraak

Dhr. Bruno De Pauw (RSZ)

Webinar op donderdag 21 november 2024


Artificiële intelligentie in het HR-proces:
juridische aandachtspunten

Mr. Inger Verhelst en mr. Matthias Vandamme (Claeys & Engels)

Webinar op vrijdag 7 februari 2025


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming
werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Ontslagrecht
een overzicht van recente rechtspraak

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op donderdag 20 februari 2025


Discriminatie op de werkvloer:
10 mogelijke discussiepunten met tips voor de werkgever

Mr. Ann Witters (AW Law)

Webinar op vrijdag 6 december 2024

Kan de werkgever alle telewerkers verplichten om terug naar kantoor te komen? (Acerta)

Auteur: Acerta

In een internationale context verplichten sommige werkgevers telewerkers massaal om terug naar kantoor te komen. Maar hoe zit het in België? Kan een werkgever van de ene dag op de andere een terugkeer naar kantoor opleggen? Kan hij nieuwe telewerkmaatregelen opleggen?

Kan de werkgever een bestaand telewerkregime opleggen of afschaffen?

De werkplek is in principe een essentieel onderdeel van de arbeidsovereenkomst en kan dus niet eenzijdig door een van de partijen worden gewijzigd. Dit betekent dat de werkgever niet van de ene dag op de andere en zonder de expliciete toestemming van zijn werknemers kan beslissen om telewerkers te verplichten terug naar kantoor te komen.

Structureel telewerk moet worden georganiseerd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van het bedrijf en/of in een schriftelijke bijlage bij de arbeidsovereenkomst over telewerk. Het wordt dus vrijwillig georganiseerd tussen de werkgever en de werknemer. Alleen door een van deze overeenkomsten schriftelijk te wijzigen en met de toestemming van de werknemer, kunnen de modaliteiten van telewerk worden gewijzigd. Deze regel geldt zowel voor het aantal telewerkdagen als voor de modaliteiten met betrekking tot telewerk.

Bijvoorbeeld, een werkgever die tot nu toe twee dagen telewerk per week toestond, vrij te kiezen door de werknemer, kan niet van de ene dag op de andere beslissen om telewerkdagen op dinsdag en donderdag op te leggen met het argument dat hij op de andere dagen van de week de verwarming en elektriciteit dan kan uitschakelen. Ook hier moet hij de toestemming van de werknemers verkrijgen.

Hoe zit het als de werknemer besluit om al zijn dagen op kantoor door te brengen?

De werknemer moet zich ook houden aan de afspraken die in zijn arbeidsovereenkomst of in de cao van het bedrijf die op hem van toepassing is, zijn vastgelegd. Hij moet zich dus houden aan het overeengekomen aantal telewerkdagen en de modaliteiten daarvan. Als hij elke dag op kantoor wil werken, heeft hij de toestemming van de werkgever nodig.

Conclusie: in België kan de terugkeer naar kantoor van telewerkers niet plaatsvinden zonder wederzijdse toestemming van de betrokken partijen. De modaliteiten van telewerk, of deze nu door de werkgever of de werknemer worden geïnitieerd, moeten worden onderhandeld en schriftelijk worden vastgelegd.

Bron: Acerta

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid

Boeken in de kijker: