Discriminatie op de werkvloer:
10 mogelijke discussiepunten met tips voor de werkgever

Mr. Ann Witters (AW Law)

Webinar op vrijdag 6 december 2024


Ontslagrecht
een overzicht van recente rechtspraak

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op donderdag 20 februari 2025


Artificiële intelligentie in het HR-proces:
juridische aandachtspunten

Mr. Inger Verhelst en mr. Matthias Vandamme (Claeys & Engels)

Webinar op vrijdag 7 februari 2025


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming
werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Grensoverschrijdende sociale zekerheid:
een update inclusief recente rechtspraak

Dhr. Bruno De Pauw (RSZ)

Webinar op donderdag 21 november 2024


Herstructurering,
collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

In onderaanneming gekregen werk uitbesteden verboden vanaf 1.1.2025 (Gevaco Advocaten)

Auteur: Maarten Broekx (Gevaco Advocaten)

Met de wet van 15 mei 2024 houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen worden de mogelijkheden om werk dat u als onderaannemer hebt aangenomen verder uit te besteden drastisch beperkt. Wat verandert er precies? En wanneer treedt deze regelgeving in werking?

Verbod op louter financiële onderaanneming

Geheel van de uitvoering van de overeenkomst. Op 21 juni 2024 verscheen de Wet van 15 mei houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen in het Belgisch Staatsblad. In deze wet  wordt onder meer voorzien in een verbod voor de onderaannemer om het geheel van de uitvoering van de overeenkomst die deze zelf sloot met de eigen medecontractant, op haar beurt weer in onderaanneming te geven.

Enkel behouden van de coördinatie. Het wordt eveneens uitdrukkelijk verboden voor de onderaannemer om enkel de coördinatie van de uitvoering van de werken te behouden.

Werken in onroerende staat. Het toepassingsgebied van het verbod strekt zich uit tot werken in onroerende staat (alsook de vleesnijverheid en verhuissector).

Geen verbod voor (hoofd)aannemer

Het verbod geldt echter niet voor de (hoofd)aannemer om tegen betaling werkzaamheden uit te voeren of te doen uitvoeren ten behoeve van zijn opdrachtgever.

Hoofdaannemer. De hoofdaannemer wordt in de wet omschreven als “eenieder die zich rechtstreeks ten opzichte van een opdrachtgever verbindt om tegen betaling werkzaamheden uit de voeren of te doen uitvoeren ten behoeve van deze opdrachtgever”.

Doel van de wetgeving

Arbeidsomstandigheden. In een keten van onderaannemers laten de arbeidsomstandigheden en -bescherming vaak te wensen over. Lange werktijden, onderbetaling en een gebrek aan sociale zekerheid zijn schering en inslag.

Eerlijke concurrentie. Bedrijven die zich wel aan de regels houden worden oneerlijk benadeeld door concurrerende bedrijven die gebruik maken van louter financiële onderaanneming om de kosten te drukken.

Sociale zekerheid: strijd tegen illegale tewerkstelling en sociale dumping.  Door sociale zekerheidsbijdragen te ontwijken wordt het Belgisch sociale zekerheidsstelstel ondermijnd, hetgeen op haar beurt weer gevolgen heeft voor de financiering van uitkeringen en sociale voorzieningen.

Sancties

Sanctieniveau 4. Inbreuken worden bestraft met een sanctie van niveau 4 zijnde gevangenisstraffen en geldboetes die stevig kunnen oplopen.

Daarnaast zijn ook nog andere sancties mogelijk zoals de betaling van sociale zekerheidsbijdragen en eventuele schadevergoedingen aan de werknemers.

Conclusie

De Wet van 15 mei 2024 zal en grote impact hebben op de bouwwereld, waarbij sommige bedrijven wiens businessmodel gebaseerd is op het stelselmatig uitgeven van werk in onderaanneming hun bestaansreden zullen verliezen. De wet zal ten laatste 01.01.2025 in werking treden.

Bron: Gevaco Advocaten

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid

Boeken in de kijker: