Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Ik ga op reis en ik neem mee… de nieuwe vakantiewetgeving! (Commit Law)

Auteurs: Pieter Sichien en Amber Bals (Commit Law)

In een eerder blogbericht gingen we al in op een aantal ingrijpende veranderingen in de vakantiewetgeving. Hoe deze veranderingen juist vorm zouden krijgen in de praktijk was nog niet duidelijk. Op 25 mei 2023 diende de regering daarom een wetsontwerp in. Om de vakantie goed (geïnformeerd) in te zetten, geven wij u kort de belangrijkste elementen mee.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie is van oordeel dat een werknemer die tijdens zijn vakantie ziek wordt, het recht moet hebben om zijn vakantiedagen later nog op te nemen. Volgens de Belgische wet is het echter nog steeds zo dat wanneer een werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie, zijn vakantie gewoon doorloopt. De werknemer is zijn vakantiedagen dus ‘kwijt’. Dat blijft nog steeds zo voor de zomervakantie die nu voor de deur staat. Met het wetsontwerp van 25 mei 2023 zet de regering wel een nieuwe stap om onze wetgeving verder in overeenstemming te brengen met de rechtspraak van het Hof van Justitie.

Wat zit er in de pijplijn?

Artikel 31 van de Arbeidsovereenkomstenwet omvat de algemene principes over de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens ziekte of ongeval. Daar worden nu een aantal regels aan toegevoegd voor de werknemer die ziek wordt tijdens de vakantie. Die regels zullen opgenomen worden in een nieuw artikel 31/2.

Dat artikel legt een aantal (bijkomende) verplichtingen op voor de werknemer:

  • De werknemer die gebruik wenst te maken van zijn recht op behoud van zijn jaarlijkse vakantiedagen moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt. Is de werknemer op vakantie in het buitenland, dan zal hij dit moeten doorgeven aan zijn werkgever.

  • Ook moet de werknemer steeds een geneeskundig getuigschrift voorleggen aan zijn werkgever, ook al zou hij hiervan anders vrijgesteld zijn (bij collectieve arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement). Het geneeskundig getuigschrift maakt melding van de arbeidsongeschiktheid, van de waarschijnlijke duur ervan, en of de werknemer zich met het oog op de controle al dan niet naar een andere plaats mag begeven. In geval van overmacht, zoals een ziekenhuisopname, moet de werknemer het geneeskundig getuigschrift binnen een redelijk termijn voorleggen.

Recht op gewaarborgd loon

De werknemer zal voor de dagen van arbeidsongeschiktheid die samenvallen met een periode van jaarlijkse vakantie recht hebben op gewaarborgd loon. Dit geldt ook in geval van arbeidsongeschiktheid tijdens periodes van collectieve jaarlijkse vakantie.

Verlenging van de vakantieperiode

De werknemer die arbeidsongeschikt wordt tijdens de vakantieperiode kan vragen dat zijn vakantiedagen behouden blijven vanaf het einde van de periode van arbeidsongeschiktheid. Dergelijke verlenging van de vakantieperiode is geen automatisme. De werknemer dient dit mee te delen aan de werkgever uiterlijk op het moment dat hij het geneeskundig getuigschrift overmaakt en de werkgever moet daarmee akkoord gaan aldus nog de parlementaire voorbereidingen.

Aanpassing arbeidsreglement

Om de werknemers te informeren over deze nieuwe arbeidsrechtelijke verplichtingen moet het arbeidsreglement vanaf 1 januari 2024 melding maken van de na te leven formaliteiten wanneer een arbeidsongeschiktheid zich voordoet tijdens een periode van jaarlijkse vakantie.

Deze vermelding mag worden opgenomen in het arbeidsreglement zonder dat de normale procedure tot wijziging van het arbeidsreglement gevolgd moet worden.

Inwerkingtreding

De bovenvermelde wijzigingen zouden in werking treden op 1 januari 2024.

Hou er wel rekening mee dat het wetsontwerp nog goedgekeurd moet worden en dat er dus nog wijzigingen aan aangebracht kunnen worden.

Bron: Commit Law

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid