Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Herstructurering, collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Vennootschapsrecht:
recente wetgeving én rechtspraak anno 2024

Mr. Joris De Vos en mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op donderdag 21 november 2024

Grensoverschrijdende fusies en splitsingen. Wetsontwerp betreffende de medezeggenschap van de werknemers aangenomen (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 14 december 2023 werd het Wetsontwerp houdende begeleidende maatregelen met betrekking tot de instelling van een bijzondere onderhandelingsgroep, een vertegenwoordigingsorgaan en procedures betreffende het medezeggenschap van de werknemers in vennootschappen ontstaan uit een grensoverschrijdende fusie, splitsing of omzetting goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Het wetsontwerp heeft tot doel de CAO 94/1 van 20 december 2022 tot wijziging van de CAO nr. 94 van 29 april 2008 betreffende werknemersmedezeggenschap in de uit grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen ontstane vennootschappen te omkaderen, en de omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/2121 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met betrekking tot grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen af te werken.

Het bevat verschillende maatregelen op het vlak van

  • de vertrouwelijkheid van overgemaakte inlichtingen
  • de bescherming van de werknemersvertegenwoordigers
  • de sancties en de gerechtelijke controle teneinde de goede werking te waarborgen van de procedures met betrekking tot het medezeggenschap van de werknemers die worden aangewend in de schoot van uit vennootschappen ontstaan uit een grensoverschrijdende fusie, splitsing of omzetting.

Lees de volledige fiche van het Wetsontwerp