Werken met (buitenlandse) onderaannemers met focus op de wijzigingen vanaf 1 januari 2025
Mr. Dieter Dejonghe en mr. Veerle Van Keirsbilck
(Claeys & Engels)
Webinar op donderdag 13 maart 2025
Ontslagrecht
een overzicht van recente rechtspraak
Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)
Webinar op donderdag 20 februari 2025
Privacy, gegevensbescherming
& arbeidsrecht:
een actueel overzicht
Mr. Isabel Plets (Lydian)
Webinar op donderdag 8 mei 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Artificiële intelligentie in het HR-proces:
juridische aandachtspunten
Mr. Inger Verhelst en mr. Matthias Vandamme
(Claeys & Engels)
Webinar op vrijdag 7 februari 2025
Geschenken van werkgever belast of niet? (Tilleman van Hoogenbemt)
Auteur: Filip Tilleman (Tilleman van Hoogenbemt)
Publicatiedatum: 05/12/2017
Tegenwoordig wordt elk voordeel genadeloos belast of aan sociale zekerheidsbijdragen onderworpen. Of is er toch nog ruimte voor vrijgevigheid van de werkgever? In principe geldt dat geschenken van werkgevers loon zijn, omdat er een fundamentele link is met de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Bijgevolg moet op de waarde van dit geschenk sociale zekerheidsbijdrage betaald worden. Tevens zal bij ontslag dikwijls geoordeeld worden dat de waarde van dit geschenk mee moet opgenomen worden in de basis van de ontslagvergoeding.
Geschenken die niet als loon worden beschouwd
Bepaalde geschenken worden – mits het respecteren van bepaalde voorwaarden – echter niet als loon beschouwd. Er moeten dus geen sociale zekerheidsbijdragen op betaald worden. Het gaat om geschenken in natura, in geld of geschenkencheques toegekend door de werkgever ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar.
Waarde van vrijgestelde geschenken begrensd
Het totaalbedrag van de waarde van de geschenken toegekend ter gelegenheid van de erkende feesten mag echter het bedrag van 35 euro per werknemer niet overschrijden. Het bedrag mag wel verhoogd worden met 35 euro per kind ten laste van de werknemer. Het is dus perfect mogelijk om het vrijgestelde bedrag van 35 euro toe te kennen naar aanleiding van slechts één van die feesten of het te spreiden over de verschillende feesten.
Duurdere geschenken worden als loon beschouwd
Het totaalbedrag van 35 euro per jaar – eventueel verhoogd met de vastgelegde bedragen voor kinderen ten laste – mag echter niet overschreden worden. Geschenkencheques of zogenaamde waardebons die deze maximale bedragen toch overschrijden, worden onverbiddelijk als loon beschouwd. Dit geldt voor het volledige bedrag van die geschenkencheques en niet alleen ten belope van het bedrag dat het maximum overschrijdt!
Pensioen, huwelijk en wettelijk samenwonen
Van de wetgever mag de werkgever ook bij pensionering zijn goed hart tonen en 35 euro per volledig dienstjaar toekennen als geschenk. Om dit vrij van sociale zekerheidsbijdragen te kunnen doen, moet het bedrag minimaal 105 euro bedragen en maximaal 875 euro. Ook het huwelijk of het afleggen van een verklaring van wettelijke samenwoning mag rsz-vrij in de verf gezet worden met een bedrag van maximaal 200 euro. Ook als de werknemer een eervolle onderscheiding krijgt (zoals laureaat van de arbeid), kan een bedrag van maximaal 105 euro rsz-vrij worden toegekend door de werkgever.
De wetgever blijkt dus ook bijzonder spaarzaam te zijn in de aan de werknemer gegunde vrijgevigheid vanwege zijn werkgever…
» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid