Discriminatie op de werkvloer:
10 mogelijke discussiepunten met tips voor de werkgever

Mr. Ann Witters (AW Law)

Webinar op vrijdag 6 december 2024


Grensoverschrijdende sociale zekerheid:
een update inclusief recente rechtspraak

Dhr. Bruno De Pauw (RSZ)

Webinar op donderdag 21 november 2024


Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Herstructurering, collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Een dure liefdesverklaring (Mploy)

Auteur: Ludo Vermeulen (Mploy)

Publicatiedatum: september 2020

Arbrb. Antwerpen, afdeling Hasselt 1 april 2020

#Me Too. Zou het kunnen dat de slinger doorslaat? Een eenvoudige liefdesverklaring vormt een ongewenst seksueel gedrag, zegt de rechter..

Na een gunstig sollicitatiegesprek begint mevrouw A te werken voor werkgever B. Na enkele weken verklaart de werkgever haar zijn liefde in een zeer beleefde Whatsapp-conversatie met de woorden “Je weet dat ik mijn hart aan u verloren heb.” Zij antwoordt dat zij dat niet wist en dat het zeker niet wederzijds is. Ze voegt eraan toe: “Heb ik je mss verkeerde signalen gegeven, heb echt geen idee.” De werkgever excuseert zich meteen en dankt haar voor de open en eerlijke communicatie.

Uiteraard wordt daarna de samenwerking zeer ongemakkelijk en na enkele weken ziet de werkgever zich verplicht de werkneemster te ontslaan.

De werkneemster stapt naar de rechtbank en vordert een forfaitaire schadevergoeding wegens ongewenst seksueel gedrag en wegens misbruik van het ontslagrecht.

Volgens de wet is ongewenst seksueel gedrag “ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.”

De rechtbank volgt het advies van het openbaar ministerie en oordeelt dat de werkneemster feiten aanvoert – het Whatsapp-verkeer waarvan hiervoor sprake – die een ongewenst seksueel gedrag kunnen doen vermoeden. Het is aan de werkgever om te bewijzen dat hij zich daaraan niet schuldig heeft gemaakt en hij slaagt er niet in om dat te bewijzen.

De werkgever wordt veroordeeld tot betaling aan de werkneemster van de door wet voorziene forfaitaire vergoeding gelijk aan zes maanden loon. De vordering wegens misbruik van het ontslagrecht wordt afgewezen.

Het lijkt mij toch te getuigen van een wat vreemd mensbeeld om in de boodschap “je weet dat ik mijn hart aan u verloren heb” een seksuele connotatie te ontwaren.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid