Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Denken aan een ontslag (Mploy)

Auteur: Dirk Heylen (Mploy)

Nadenken over een ontslag kan de werkgever duur te staan komen.

De meeste werkgevers weten dat ze voorzichtig moeten zijn als ze tot ontslag willen overgaan van een werknemer die een loopbaanbaanonderbreking geniet. We denken hierbij o.m. aan moederschapsverlof, zorgverlof, geboorteverlof, thematische verloven. De wet bepaalt wanneer de ontslagbescherming een aanvang neemt en wanneer ze eindigt. Als de ontslagbescherming wordt miskend, bestaat het risico dat de werkgever een schadevergoeding gelijk aan zes maanden loon moet betalen.

Het gebeurde geregeld dat een werkgever tijdens de periode van onderbreking tot een ontslag van de werknemer besloot, maar dat het ontslag dan gegeven werd na afloop van de beschermingsperiode.

Dat is sedert een wet van 7 oktober 2022 uit den boze. Die wet bepaalt namelijk dat ook bij een ontslag gegeven na afloop van de beschermde periode de beschermingsvergoeding verschuldigd is als “tijdens die periode enige voorbereiding werd getroffen”.

De voorbereidende werken van de wet geven als voorbeeld van ‘enige voorbereiding’ het zoeken naar en het voorzien in een definitieve vervanging van de betrokken werknemer, bijvoorbeeld door middel van het publiceren van een vacature voor een betrekking van onbepaalde duur. De wet bepaalt ook uitdrukkelijk dat het nemen van de ontslagbeslissing zelf onder het begrip ‘het treffen van enige voorbereiding’ valt.

Kortom: de werkgever die tijdens de beschermde periode beslist om de werknemer na afloop van die periode te ontslaan, riskeert de betaling van een beschermingsvergoeding.

De werkgever die daarbij denkt dat de werknemer nooit kan bewijzen dat de beslissing tot ontslag al voor de afloop van de beschermde periode werd genomen, zal toch op zijn tellen moeten passen. Er zijn gevallen bekend waarbij sociale inspecteurs in het kader van een onderzoek naar discriminatie zeer verregaande onderzoeksdaden stelden. Zo werd een zoeking gedaan in de mailbox van een HR-verantwoordelijke naar intern mailverkeer over het ontslag en naar overleg per mail met het sociale secretariaat, onder meer over de vraag tot berekening van een opzegvergoeding en de kostprijs van een ontslag. (Op het al dan niet geldig zijn van een dergelijke zoeking gaan we hier niet verder in; de realiteit is alleszins dat dergelijke zoekingen gebeurd zijn.)

De titel van deze bijdrage is een beetje misleidend. Denken over een ontslag mag inderdaad nog net. Tenzij dat denken leidt tot de beslissing om te ontslaan.

Bron: Mploy

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid