Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024

De sociaalrechtelijke maatregelen van het recent zomerakkoord: wat moet u als werkgever weten? (Sherpa Law)

Auteur: Frank Ruelens (Sherpa Law)

Publicatiedatum: 14/08/2017

U vindt hierna de voor de werkgevers voornaamste punten uit het akkoord dat de regering heeft bereikt vóór haar zomervakantie.

Aanpassing vaste opzegtermijn werkgever

De in 2014 afgeschafte juridische mogelijkheid voor het inlassen van een proefperiode (wél uitzonderingen) voor arbeiders en bedienden wordt dan toch niet opnieuw ingevoerd maar de na te leven opzegtermijn van de werkgever tijdens de zes eerste maanden van de aanwerving wordt vanaf 1 januari 2018 gewijzigd:

Anciënniteit <1 maand <2 maand <3 maand <4 maand <5 maand <6 maand
Nu 2 weken 2 weken 2 weken 4 weken 4 weken 4 weken
2018 1 week 1 week 1 week 3 weken 4 weken 5 weken

 

Tijdens de eerste drie maanden zal de na te leven opgzegtermijn 1 week zijn in de plaats van 2 weken. Tijdens de vierde maand zal de na te leven opzegtermijn met één week verminderen. Tijdens de zesde maand zal hij met 1 week vermeerderen.

Tot 500 € per maand extra per maand verdienen zonder RSZ noch belastingen

Personen die reeds een hoofdactiviteit hebben (= tewerkstelling van minstens 4/5de ) én gepensioneerden kunnen vanaf 1 januari 2018 in het kader van vrije-tijdswerk, specifieke functies in de non-profitsector (training geven, een orkest dirigeren, …) alsook in het kader van diensten van particulieren naar particulieren, prestaties verrichten en daarvoor een inkomen ontvangen dat sociaal en fiscaal vrijgesteld is tot 500 € per maand en 6.000 € per jaar.

Uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren

Vanaf 1 januari 2018 zullen flexi-jobs niet alleen mogelijk zijn in de HORECA maar ook in de detailhandel, zelfstandige kleinhandel, kleinhandel in voedingswaren, grote kleinhandelszaken en warenhuizen. Ook gepensioneerden zullen kunnen tewerkgesteld worden met een flexi-job.

Maatregelen voor de E-commerce

Vanaf 1 januari 2018 worden nachtwerk en zondagsarbeid in de e-commerce voor twee jaar mogelijk via een loutere aanpassing van het arbeidsreglement. Na deze periode van 2 jaar kunnen nachtwerk en zondagsarbeid in de e-commerce definitief mogelijk gemaakt worden via cao of het arbeidsreglement.

Maatregelen voor de bouwsector

In haar strijd tegen sociale dumping op bouwwerven zal de regering vanaf 1 januari 2018:

  • de arbeidskosten in de bouwsector verminderen;
  • een oplossing vinden voor het verdwijnen (na 2017 vermits discriminatoir bevonden door het Grondwettelijk Hof) van de afwijkende opzegtermijnen in de bouwsector voor de arbeiders.

Studentenarbeid tussen 16 en 18 jaar op zondag

Studenten van jonger dan 18 jaar zullen ook op zondag kunnen tewerkgesteld worden.

Winstdeelname van werknemers

Vanaf 1 januari 2018 is het mogelijk om de werknemers via een sociaal- en fiscaal gunstige premie te laten deelnemen in de winst van de onderneming. De toegekende premie mag niet hoger zijn dan 30% van de loonmassa.

Starterjobs

De aanwerving van jonge werknemers van 18 t.e.m. 21 jaar zal vanaf 1 januari 2018 worden bevorderd via een vermindering van de arbeidskost van de werkgever zonder dat geraakt wordt aan het nettoloon van deze werknemers.

Interimwerk in de privé-sector

Interimwerk wordt vanaf 1 januari 2018 mogelijk in alle privésectoren en dus ook in de sectoren waar dit tot nu toe verboden was.

Welzijn op het werk

De regering wilt de gezondheid van de werknemers vrijwaren en hen beschermen tegen psychosociale risico’s binnen de ondernemingen :

  • door vanaf 1 januari 2018 de ondernemingen met meer dan 100 werknemers te verplichten een burn-outcoach aan te stellen;
  • Via de invoering vanaf 1 januari 2018 van een mogelijkheid voor de werknemers om zich buiten de arbeidstijd te deconnecteren.

Oudere werknemers: langer werken bevorderen

Werknemers die minstens 60 jar oud zijn en die van voltjds naar 4/5de omschakelen alsmede voltijdse werknemers van 58 jaar oud die omschakelen van ploegen-en nachtarbeid of aangepast lichter werk uitvoeren kunnen een vergoeding genieten die sociaal en fiscaal vrijgesteld is.

Mystery calls

In haar strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt zal de regering toelaten dat de inspectie sociale wetten kan overgaan tot anonieme tests bij ondernemingen in geval van objectieve aanwijzingen van discriminatie. Mystery calls zijn bedoeld om discriminatie aan het licht te brengen en niet om discriminatie te provoceren, te doen ontstaan of te versterken bij de vermoedelijke dader.

Outplacement

Voor de definitief ongeschikte werknemer die daardoor de outplacementprocedure niet kan volgen, zal de vergoeding van 4 weken die de outplacementkosten dekt niet meer afgetrokken worden van zijn verbrekingsvergoeding. Dit was een belofte van Kris Peeters en waarvoor ik verwijs naar een recent door mij hierover geschreven artikel.

Al deze beslissingen moeten nog in juridische teksten worden omgezet.

Van zodra wij meer informatie hebben over al deze punten zullen wij natuurlijk hierop uitgebreider terugkomen.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid