HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

De re-integratie en het “Terug naar werk-Traject” voor arbeidsongeschikte werknemers (Eska Law)

Auteur: Eska Law

Het re-integratietraject klinkt u waarschijnlijk als werkgever en werknemer bekend in de oren.

Ingeval een werknemer langdurig afwezig is door ziekte, dan kan een re-integratietraject worden opgestart om de werknemer zo weer de kans te geven om aan het werk te gaan.

Sinds 1 januari 2022 bestaat voor langdurig zieken ook de mogelijkheid om via het “Terug naar werk-Traject” het werk opnieuw aan te vatten.

Dit nieuwe traject werd ingevoerd bij het KB van 19 januari 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

Hierbij werd afdeling VI quater van het KB van 8 november 2016 vervangen door een nieuwe afdeling VI quater waarbij de bepalingen van het “Terug Naar Werk-traject” werden ingevoerd.

Volgens de wet wordt met een “Terug naar werk-Traject” bedoeld elk traject dat tot doel heeft om de arbeidsongeschikte werknemer onder coördinatie van de “Terug Naar Werk-coördinator” zo snel mogelijk te ondersteunen bij het vinden van de gepaste begeleiding met het oog op de uitoefening van een tewerkstelling die past bij de mogelijkheden en noden van de werknemer” (artikel 100, §1/1 GVU-Wet)

Dit traject kan worden opgestart voor elke werknemer of werkloze die erkend arbeidsongeschikt is en die nog voldoende fysieke en psychische vermogens en vaardigheden heeft om de terugkeer naar de werkvloer mogelijk te maken.

Bij dit traject wordt een ondersteuning geboden door het ziekenfonds waarbij gezocht wordt naar een gepaste begeleiding via een ander werk, aangepast werk of een opleiding.

Het initiatief tot opstarten van het traject kan enerzijds komen van de adviserend arts van het ziekenfonds na een medisch onderzoek of door de werknemer/werkloze zelf door contact op te nemen met de “Terug naar werk-Traject” coördinator van het ziekenfonds.

Aan de hand van dit Traject tracht het RIZIV, personen die omwille van gezondheidsproblemen arbeidsongeschikt zijn, sneller te laten terugkeren op de werkvloer door hen op een professionele manier te begeleiden naar een aangepast werk.

Bronnen:

https://werk.belgie.be/nl/themas/welzijn-op-het-werk/het-gezondheidstoezicht-op-de-werknemers/re-integratie-van

https://www.riziv.fgov.be/nl/themas/arbeidsongeschiktheid/werknemers-werklozen/Paginas/reintegratietraject.aspx

KB van 19 januari 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

Artikel 100, §1/1 GVU-Wet.

Bron: Eska Law

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid