HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024

De berekening van de opzeggingstermijn bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst na een overgang van onderneming in het kader van CAO nr. 32bis, NAR (Monard Law)

Auteur: Monard Law

In het artikel belicht Peter de algemene principes over het behoud van rechten in het algemeen en het behoud van anciënniteit in het bijzonder bij een overgang van onderneming. Hij verwijst hierbij uitvoerig naar de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie en past deze rechtspraak toe op de berekening van de opzeggingstermijn wanneer er een overgang in het kader van CAO nr. 32bis, NAR heeft plaatsgevonden.

Hij bespreekt eveneens in welke mate partijen na de overgang een aanpassing van de arbeidsovereenkomst kunnen doorvoeren. In het artikel staat Peter eveneens stil bij het begrip “anciënniteit” in het kader van de berekening van de opzeggingstermijn. Meer specifiek licht hij toe dat een overname in het kader van CAO nr. 32bis, NAR niet kan worden gelijkgesteld met een toekenning van conventionele anciënniteit bij de berekening van de opzeggingstermijn.

Kort samengevat: Wanneer een werknemer die werd aangeworven vóór 1 januari 2014 wordt overgenomen na 1 januari 2014 moet de opzeggingstermijn worden berekend in twee stappen conform de Wet Eenheidsstatuut. Het feit of de werknemer naar aanleiding van de overgang al dan niet een nieuwe arbeidsovereenkomst heeft ondertekend, doet niet ter zake. Om de opzeggingstermijn te berekenen dient de oorspronkelijke datum van indiensttreding bij de overlater in beschouwing te worden genomen. De toepassing van de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie brengt niet met zich mee dat enkel de bij de overlater verworven anciënniteit moet worden geteld bij de anciënniteit die bij de overnemer werd opgebouwd.

Hier kan u de volledige tekst nalezen.

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid