Artificiële intelligentie in het HR-proces:
juridische aandachtspunten
Mr. Inger Verhelst en mr. Matthias Vandamme
(Claeys & Engels)
Webinar op vrijdag 7 februari 2025
Privacy, gegevensbescherming
& arbeidsrecht:
een actueel overzicht
Mr. Isabel Plets (Lydian)
Webinar op donderdag 8 mei 2025
Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?
Overweeg dan zeker ons jaarabonnement
Krijg toegang tot +150 opleidingen
Live & on demand webinars
Voor uzelf en/of uw medewerkers
Ontslagrecht
een overzicht van recente rechtspraak
Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)
Webinar op donderdag 20 februari 2025
Werken met (buitenlandse) onderaannemers met focus op de wijzigingen vanaf 1 januari 2025
Mr. Dieter Dejonghe en mr. Veerle Van Keirsbilck
(Claeys & Engels)
Webinar op donderdag 13 maart 2025
De bedrijfsfiets als verloningscomponent (Titeca Accountancy)
Auteur: Titeca Accountancy
De laatste jaren verplaatsen steeds meer mensen zich opnieuw met de fiets. Als werkgever kan je hier op inspelen door aan jouw werknemers een bedrijfsfiets toe te kennen. Wist je dat een bedrijfsfiets ook fiscaal een aantal voordelen biedt? In dit artikel gaan we dieper in op de fiscale behandeling.
Fiscale behandeling voor de werkgever
Directe belasting
De kosten die een onderneming maakt in het kader van de terbeschikkingstelling van een fiets aan haar werknemers of bedrijfsleiders zijn 100% aftrekbaar.
Deze kosten omvatten niet enkel de aankoopprijs of leasevergoedingen, maar ook de bijhorende kosten die het woon-werkverkeer met de fiets mogelijk maken. Dit gaat van onderhouds- en herstellingskosten tot toebehoren zoals een bel, een fietspomp en een helm. Zelfs kosten die gemaakt worden in het kader van de bouw of verwerving van een kleedruimte, sanitaire installaties en fietsenstalling kunnen 100% in aftrek genomen worden.
Om het fiscaal gunstregime voor bedrijfsfietsen te kunnen genieten, dient de werknemer of bedrijfsleider op regelmatige basis zijn of haar woon-werkverplaatsingen met de fiets te doen. Het is als werkgever dan ook aangeraden om dit als vereiste op te nemen in een ‘bike policy’.
Naast de toekenning van een bedrijfsfiets, kan de werkgever er bijkomend voor kiezen om aan haar werknemers en bedrijfsleiders een fietsvergoeding van maximaal 0,27 EUR/km (inkomsten 2023, aanslagjaar 2024) toe te kennen. Ook deze kost is voor de onderneming 100% aftrekbaar.
Btw
Inzake btw wordt het aftrekpercentage bepaald op basis van de mate waarin de fiets beroepsmatig gebruikt wordt. Indien de fiets louter voor privéverplaatsingen gebruikt wordt (waaronder woon-werkverkeer), kan de btw bijgevolg niet in aftrek genomen worden.
Fiscale behandeling voor de werknemer en bedrijfsleider
De werkgever dient geen voordeel alle aard aan te rekenen voor de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer. Deze terbeschikkingstelling is bijgevolg dan ook volledig vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen in hoofde van de werknemer of bedrijfsleider. Ook de fietsvergoeding voor woon-werkverplaatsingen die de werkgever aan haar werknemers of bedrijfsleiders toekent geniet een vrijstelling van personenbelasting en sociale bijdragen, op voorwaarde dat het wettelijk forfait van 0,27 EUR/km (inkomsten 2023, aanslagjaar 2024) niet overschreden wordt. Voornoemde vrijstellingen zijn cumuleerbaar.
Ook het feit dat de werknemer of bedrijfsleider reeds een bedrijfswagen ter beschikking gesteld krijgt, vormt geen beletsel om hem of haar ook een bedrijfsfiets toe te kennen.
Bron: Titeca Accountancy
» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid