HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024

Bescherming van klokkenluiders: wetsontwerp goedgekeurd op 24 november 2022 (LegalNews)

Auteur: LegalNews

De Europese Klokkenluidersrichtlijn van 23 oktober 2019 voerde een verplichting tot het instellen van een klokkenluidersregeling voor publieke en private entiteiten in en België moest deze richtlijn op 17 december 2021 omzetten. De Europese Commissie had België op 27 januari 2022 al een aanmaningsbrief gestuurd in het kader van de inbreukprocedure voor de omzetting van de Klokkenluidersrichtlijn.

De private sector

Het ‘Wetsontwerp betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector’ werd uiteindelijk pas op 11 oktober 2022 ingediend in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en werd definitief goedgekeurd op 24 november 2022.

Lees hier het de volledige fiche van dat wetsontwerp, waarbij de uitvoerige Memorie van Toelichting uiteraard heel wat nuttige info bevat.

Een volledig overzicht van de impact van deze nieuwe wetgeving leest u in het op 1 december 2022 door Eubelius gepubliceerd artikel: Klokkenluidersregelingen: status update private sector

Belangrijk is uiteraard dat de invoering van een intern meldingskanaal in moet voorbereid worden indien deze wetgeving op de onderneming van toepassing is. Het is dus als onderneming nodig zich te bevragen over mogelijke dienstverleners voor een meldingskanaal en een ontwerp van policy voor te bereiden.

Maar wat nu met de publieke sector op het Vlaamse niveau?

Het decreet van 18 november 2022 “tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005, het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Bestuursdecreet van 7 december 2018, wat betreft klokkenluiders” werd op 1 december 2022 in Belgisch Staatsblad bekend gemaakt en treedt in werking op 11 december 2022. Lees hier de volledige fiche van het decreet.

De publicatie in het Staatsblad vindt u hier.

Een volledig overzicht van de impact van deze nieuwe wetgeving leest u in het op 7 december 2022 door Eubelius gepubliceerd artikel: Klokkenluidersregelingen: Status update Vlaamse publieke sector.

In de in een professionele studio opgenomen webinar on demand De Klokkenluidersregeling: de klok tikt… geven mr. Liesbet Vandenplas en mr. Anneleen Van de Meulebroucke (advocaten Eubelius) toelichting bij de voornaamste principes van de wetgeving vanuit een multidisciplinaire benadering, zowel voor de publieke als de private sector. Zij bieden u een overzicht van de verplichtingen van uw organisatie en praktische tips, waarmee u in uw onderneming aan de slag kan. Vormingsattest voor 3 uren / 3 punten (OVB – IBJ – ITAA).

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid