Arbeidsongeval: twee jaar na datum melding maken is veel te laat (Arbeidshof Brussel 15 oktober 2018)

Arbeidshof Brussel 15 oktober 2018

Een poetsdame, die beweert dat zij het slachtoffer was van een arbeidsongeval, moet het bewijs leveren van de plotselinge gebeurtenis die het letsel heeft kunnen veroorzaken.

Het hof stelt evenwel vast dat uit de verschillende medische verslagen van de behandelende artsen die de poetsdame neerlegt, dat zij pas voor het eerst bij de raadpleging op 24 november 2015 bij de geneesheer melding heeft gemaakt van een “inhalatie-incident op het werk”, “ongeveer twee jaar terug in 2013.

Het hof besluit daarom: “Het is mogelijk dat mevrouw bij de klant V. ooit verklaard heeft dat zij zich ziek voelde en dat zij dit tegenover de klant toeschreef aan het inademen van een irriterend product en dat zij het voorval vervolgens pas voor het eerst twee jaar later opnieuw heeft vermeld tegenover dr. K. , op “de raadpleging voor beroepsmatige en milieugebonden aandoeningen (pneumologie-toxicologie )”, misschien na doorvragen van deze arts in zijn zoektocht naar de mogelijke oorzaken van haar aandoening. Dit neemt niet weg dat door het lange stilzitten en de houding van mevrouw op het ogenblik van het voorval en in de daaropvolgende dagen, de bewijsvoering ten zeerste is bemoeilijkt en met name het voldoende zeker bewijs van de voormelde essentiële elementen van de plotselinge gebeurtenis, onmogelijk is geworden. Het verhoor van de klant als getuige zoals mevrouw voorstelt zal, rekening houdende met alle voormelde overwegingen, geen voldoende zekerheid kunnen opleveren.”

Lees hier het arrest van 15 oktober 2018