Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


De invoering van Boek 6
en de impact voor de medische sector

Prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Webinar op vrijdag 4 oktober 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024

65-jarige ziekenhuisarts gediscrimineerd volgens arbeidshof Luik 21 oktober 2019 (Prof. dr. Christophe Lemmens)

Auteur: Prof. dr. Christophe Lemmens, advocaat Dewallens & partners, gastprofessor Ahlec leerstoel UAntwerpen

Publicatiedatum: 28/10/2019

Het arbeidshof van Luik heeft in een arrest van 21 oktober 2019 beslist dat een ziekenhuisarts aan het einde van zijn carrière gediscrimineerd werd op basis van leeftijd. Het ging om een anesthesist wiens contract automatisch ten einde liep op zijn 65ste verjaardag.

De beëindiging van zijn contract werd weliswaar niet discriminatoir geacht, omdat het gaat om een beroep waaraan hoge risico’s verbonden zijn (zoals bij piloten). De bescherming van de volksgezondheid werd aanvaard als legitieme doelstelling. Een andere ingeroepen doelstelling, die van de voldoende rotatie binnen het artsenkorps en de verdeling van de beschikbare plaatsen tussen de verschillende generaties, werd daarentegen niet aanvaard. De motivering van het hof maakt duidelijk dat de beëindiging van een contract telkens in concreto beoordeeld moet worden en dat de beëindiging van het contract van bv. een dermatoloog niet even evident is vanwege het ontbreken van een hoogrisicoprofiel.

Interessant is ook dat het advies van de medische raad volgens het arbeidshof niet gevraagd moest worden, omdat er geen nieuwe of positieve ontslagbeslissing moest worden genomen. Dit oordeel wijkt af van de weinige rechtsleer over dit thema.

Er werd volgens het hof wel gediscrimineerd bij de beslissing om de betrokken anesthesist geen nieuw contract aan te bieden, terwijl alle andere artsen wel een nieuw contract aangeboden kregen. Het arbeidshof van Luik hervormt hiermee de beslissing in eerste aanleg van de arbeidsrechtbank van Eupen, die tot de afwezigheid van enige discriminatie besloot.

Laat dit de ziekenhuisbeheerders er opnieuw toe aanzetten om hun eindeloopbaanpolitiek te evalueren, zowel bij het beëindigen van een contract als bij het al dan niet aanbieden van een nieuw contract, en om hierbij zeker niet uit te gaan van automatismen.

 

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid, Medisch & Pharma