Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Appartementsrecht:
een overzicht van recente ontwikkelingen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Andersen in Belgium)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Boek 7 ‘Bijzondere contracten’
en de impact voor de bouw- en vastgoedsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op donderdag 7 november 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Het beroep van architect:
de wet van 3 mei 2024 en recente belangrijke rechtspraak

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op vrijdag 11 oktober 2024

Mede-eigendom: geen bewijs van een meerderheid van vier vijfden van de stemmen, wijziging van statuten zonder authentieke akte. Terecht nietig of niet? (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele

Het vonnis in hoger beroep van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel van 13 december 2022

De rechtbank oordeelt als volgt:

  1. de beslissing van de bijzondere algemene vergadering van 13 september 1997 betreft een wijziging van de statuten, meer bepaald een wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom, die met een meerderheid van vier vijfden van de stemmen diende te worden genomen en dat niet wordt aangetoond dat de beslissing van de bijzondere algemene vergadering van 13 september 1997 genomen werd met een meerderheid van vier vijfden van de stemmen.
  2. de berekening van de verdeelsleutels vermeld in de beslissing van de bijzondere algemene vergadering van 13 september 1997 veel verder gaat dan waarin de basisakte en het reglement van mede-eigendom bepalen, zodat die beslissing wel degelijk een wijziging van de statuten betreft en dat niet wordt aangetoond dat de wijziging van de statuten, waartoe beslist werd door de bijzondere algemene vergadering van 13 september 1997, het voorwerp is geweest van een authentieke akte, zodat de syndicus met die beslissing die een statutenwijziging inhoudt, terecht geen rekening heeft gehouden bij de berekening van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom.

Het Hof van Cassatie oordeelt als volgt op 2 mei 2024:

  1. een beslissing van de algemene vergadering over de wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom die niet genomen werd met een meerderheid van vier vijfden van de stemmen, houdt daardoor niet op te bestaan. Zolang die beslissing niet vernietigd wordt of zolang de wijze van verdeling van de lasten niet gewijzigd wordt door de rechter op grond van artikel 577-9, § 6, 2°, Oud Burgerlijk Wetboek, behoudt zij haar bindende kracht, ook al is zij onregelmatig tot stand gekomen.
  2. de appelrechters die oordelen dat bij de berekening van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom geen rekening dient te worden gehouden met de beslissing van de bijzondere algemene vergadering van 13 september 1997, zonder vast te stellen dat deze beslissing werd vernietigd of dat de verdeling van de lasten werd gewijzigd bij rechterlijke beslissing, verantwoorden hun beslissing niet naar recht.
  3. de appelrechters die te kennen geven dat de beslissing van 13 september 1997 bij gebrek aan authentieke akte en overschrijving op het hypotheekkantoor door de eiseres niet kan worden ingeroepen tegen de verweerster, verantwoorden hun beslissing niet naar recht.

Lees hier het arrest

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed