Sociaal strafwetboek:
een grondige hervorming werd goedgekeurd

Mr. Kenny Decruyenaere en mr. Veerle Van Keirsbilck (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 5 december 2024


Herstructurering, collectief ontslag en sluiting

Mr. Hanne Cattoir (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Werknemers krijgen garantie dat ze hun gsm-nummer behouden na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 21 november 2023 werd het ‘Wetsvoorstel teneinde het gebruiksrecht van gsm-nummers van werknemers te garanderen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst’ goedgekeurd in de Commissie Sociale zaken, Werk en Pensioenen.

De motivatie voor het wetsvoorstel is het feit dat een werkgever soms kan aanbieden dat het telefoonnummer waarvan de werknemer de abonnee is, wordt overgenomen door de werkgever bij het begin of in de loop van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, waardoor de werkgever het gebruiksrecht krijgt. De werknemer heeft in dat geval geen overeenkomst met een telecomoperator voor het overgedragen nummer. Er wordt dan tussen de werkgever en de werknemer een regeling afgesproken, waarbij de werknemer bijvoorbeeld een forfaitaire betaling doet voor het privégebruik van het mobiel nummer. In werkelijkheid zal de werknemer dit nummer tijdens de arbeidsovereenkomst wel blijven gebruiken zowel privé als voor werkaangelegenheden, en de werknemer zal zich in het merendeel van de gevallen niet abonneren op een tweede – persoonlijk – mobiel nummer, aangezien dat het nut van de overname van het gebruiksrecht van het telefoonnummer teniet zou doen.

Op het einde van de arbeidsovereenkomst blijft het gebruiksrecht van het nummer voor de werkgever. Dit heeft tot gevolg dat de werknemer het nummer niet automatisch kan recupereren voor verder persoonlijk gebruik en, indien de werkgever de teruggave van het nummer weigert, zich verplicht ziet zich te abonneren op een nieuw nummer. Meerdere werkgevers hebben in de arbeidsovereenkomst een basisclausule die een herovername van het abonnement door de werknemer regelt na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Op deze manier erkennen de werkgevers het belang van het behoud van het gebruiksrecht voor de uittredende werknemer, die het nummer immers dagelijks gebruikt voor privéaangelegenheden. Dit wetsvoorstel heeft tot doel deze regeling algemeen in te voeren.

Lees de volledige fiche van het wetsvoorstel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid