Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Wet van 31 juli 2023 m.b.t. kredietovereenkomsten (wijziging van een aantal artikelen van het WER) gepubliceerd in het Staatsblad van 16 augustus 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Naar aanleiding van een harmonisatie van de procedures en systemen voor gegevensregistratie van de Centrale voor kredieten aan particulieren en het Register van kredieten aan ondernemingen, beheerd door de Nationale Bank van België is besloten bepaalde informatie uit het bestand van niet-gereglementeerde registraties (“ENR-bestand” genoemd) op te nemen in de Centrale voor kredieten aan particulieren en aldus het toepassingsgebied ervan aan te passen.

Er worden dus bepaalde wijzigingen aan boek VII van het WER, betreffende de regeling van de Centrale, aangebracht om de reikwijdte van het register van de Centrale aan te passen, om met name een betere kredietwaardigheidsbeoordeling door kredietgevers mogelijk te maken.

Door de gegevens van het ENR-bestand in te voeren in de Centrale, wordt een wettelijke verplichting betreffende de communicatie en raadpleging van die gegevens voor de kredietgevers ingevoerd, en is dit niet langer een mogelijkheid op basis van een overeenkomst tussen de Bank en de kredietgevers. Dit zou bijgevolg de kwaliteit moeten verhogen van de informatie die bij wet moet worden gedeeld en geraadpleegd.

De voorgestelde wijzigingen zullen de kredietgevers in staat stellen een nog grondigere beoordeling van de kredietwaardigheid van de consument uit te voeren, voor zover ze zich kunnen baseren op alle elementen opgenomen in de Centrale. Die elementen geven immers een vollediger beeld van de staat van de schuldenlast van de consument en vormen in die zin een belangrijk bijkomend instrument in het kader van de overmatige schuldenlast.

Als die informatie erin wordt opgenomen, zal de Economische Inspectie bovendien beter in staat zijn om te controleren of de kredietgevers hun verplichtingen inzake de kredietwaardigheidsanalyse zijn nagekomen, ze zullen namelijk rekening moeten houden met alle (negatieve) elementen van de reële financiële situatie van de consument. Vandaag worden die wanbetalingen immers wel opgenomen het ENR-bestand maar maken ze geen deel uit van de informatie die wettelijk wordt verzameld bij de raadpleging van de Centrale.

Tot slot zullen de analyses en statistieken opgesteld door de Bank in haar jaarverslag diepgaander en doeltreffender zijn in de strijd tegen de overmatige schuldenlast, aangezien ze bijkomende gegevens zullen omvatten.

Lees hier de volledige fiche van het Wetsontwerp

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument