Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Pakketreizen en Covid: voucher in plaats van volledige terugbetaling. Arrest Hof van Justitie 8 juni 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Twee consumentenorganisaties hadden de Conseil d’Etat (raad van state, Frankrijk) verzocht om nietigverklaring van een besluit inzake de financiële voorwaarden bij de beëindiging van bepaalde toeristische reis‑ en verblijfsovereenkomsten in onvermijdbare en buitengewone omstandigheden of in geval van overmacht .

In het kader van de COVID-19-pandemie hadden reisorganisatoren de mogelijkheid gekregen om bij beëindiging („ontbinding”) van de pakketreisovereenkomst vanwege onvermijdbare en buitengewone omstandigheden een voucher te verstrekken die 18 maanden geldig was en op basis waarvan de bedragen die de reizigers hadden betaald pas kon worden terugbetaald indien deze voucher niet binnen die termijn was gebruikt.

Volgens het Hof van Justitie is een nationale regeling die reisorganisatoren tijdelijk vrijstelt van hun verplichting tot volledige terugbetaling bij annulering niet verenigbaar met het Unierecht.

Het Hof verduidelijkt dat „terugbetaling” moet worden begrepen als terugbetaling in de vorm van geld.

De Uniewetgever heeft niet de mogelijkheid overwogen om deze verplichting tot betaling te vervangen door een prestatie in een andere vorm, zoals het aanbieden van vouchers. De doelstelling van de betrokken richtlijn is de verwezenlijking van een hoog en zo uniform mogelijk niveau van consumentenbescherming. In feite kan terugbetaling in de vorm van geld meer bijdragen aan de bescherming van de reizigersbelangen, hetgeen uiteraard niet uitsluit dat de reiziger op vrijwillige basis een voucher als terugbetaling kan aanvaarden.

Lees hier het arrest van het Hof van Justitie

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument