Vinted rapporteert aan de fiscus: geen reden tot paniek! (Gevaco Advocaten)

Auteur: Annemiek Lewandowski (Gevaco Advocaten)

Vinted geeft aan zijn gebruikers te kennen met ingang van volgend jaar de informatie van gebruikers te zullen melden aan de fiscus, indien deze in een tijdspanne van één jaar (2023) meer dan 30 verkopen verrichten of meer dan 2.000 euro aan inkomsten hebben genoten.

Dit doet Vinted in uitvoering van de Europese belastingrichtlijn “DAC7”. Deze richtlijn verplicht digitale platformen die verkopers en consumenten in contact brengen, om ieder jaar de transacties van hun verkopers door te geven aan de belastingadministratie.

Wat zal de fiscus met deze gegevens doen en welke fiscale risico’s loopt u mogelijk?

Heeft u een niet al te beperkte kledingkast op Vinted en verkoopt u regelmatig een tweedehands jurkje of speelgoed waar de kinderen te oud voor geworden zijn, dan dient u niet te panikeren. Opdat u belast kan worden, moet u immers een belastbaar inkomen realiseren. Dit kan enkel wanneer u “winst” maakt op uw verkopen. Dit is in principe niet het geval wanneer je zaken verkoopt via een platform als Vinted voor een prijs die lager is dan de prijs waarvoor je deze zelf hebt aangekocht.

Zou je toch winst maken bij verkopen en gebeurt dit met regelmaat, dan kan je onderworpen worden aan een controle door de belastingadministratie met een belastingheffing tot gevolg. Gaat het over een beperkt aantal transacties zodat er nog sprake kan zijn van een “hobby”, dan zullen de genoten inkomsten belast worden als een divers inkomen (belastingtarief van 33%). Is het aantal verkopen zo groot of zijn de gerealiseerde opbrengsten zo hoog dat er effectief sprake is van een commerciële activiteit, dan zullen de opbrengsten uit uw verkopen belast worden als beroepsinkomsten tegen de progressieve tarieven in de personenbelasting (maximaal tarief 50%).

Vooralsnog is er voor de gematigde Vinted-gebruiker dus nog geen reden tot paniek!

Bron: Gevaco Advocaten

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen

Boeken in de kijker: