De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Zekerheden: een update
aan de hand van wetgeving en rechtspraak

Mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)

Mr. Ivan Peeters (Nauta Dutilh)

Webinar op vrijdag 8 november 2024


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025

Cassatie benadrukt: causale kracht en niet ernst van de fout bepaalt de schadeverdeling (Schoups)

Auteurs: Marco Schoups, Oliver Geldhof en Sarah Van Praet (Schoups)

In een arrest van 15 december 2023 oordeelt het Hof van Cassatie dat de rechter bij samenlopende fouten niet enkel rekening dient te houden met de causaliteit van de fouten, maar ook met de concrete impact van de fouten op de schade.

Wanneer sprake is van samenlopende fouten, beoordeelt de rechter niet alleen of de schuld van elk van hen de schade heeft veroorzaakt, maar ook in welke mate deze heeft bijgedragen aan het ontstaan ervan. Op basis van het relatieve causale belang van elk van de concurrerende fouten bepaalt hij vervolgens het aandeel van de schade dat aan elk van de overtreders kan worden toegerekend (artikel 1382 oud Burgerlijk Wetboek).

Concreet ging de betwisting die tot het arrest heeft geleid over een verkeersongeval waarbij een motorfiets botste op een wagen. De motorrijder reed, vertrouwend op zijn hoedanigheid van politieagent maar zonder noodzaak, op de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer. Hij beging daarbij een opzettelijke overtreding. De wagenbestuurder keek bij het uitvoeren van een U-bochtmanoeuvre niet naar links waar hij dat wel moest doen. De wagenbestuurder beging slechts een fout van onoplettendheid. De rechter in beroep oordeelde dat beide bestuurders een fout hadden begaan die in causaal verband staat met de schade. Op basis van de ernst van de respectieve fouten besloot hij vervolgens dat de motorrijder voor twee derde moet instaan voor de schade, en de wagenbestuurder voor één derde.

Het Hof van Cassatie oordeelde dat de rechter in beroep artikel 1382 oud Burgerlijk Wetboek schond doordat hij alleen de ernst van de fouten in de balans legde maar naliet de concrete impact van elk van de fouten op het ontstaan van de schade te beoordelen.

Voor zover het een uitspraak doet over de verdeling van de aansprakelijkheid en over de schadevergoeding, vernietigt het Hof het bestreden vonnis en verwijst het de zaak terug naar de rechtbank van eerste aanleg te Luxemburg, zetelend in hoger beroep.

U kan het arrest van het Hof van Cassatie hier vinden.

Bron: Schoups

» Bekijk alle artikels: Verzekeringen & Aansprakelijkheid

Boeken in de kijker: