Precontractuele aansprakelijkheid:
een overzicht van recente wetgeving en rechtspraak, inclusief voorbeeldclausules

Mr. Roeland Moeyersons (Andersen)

Webinar op donderdag 13 februari 2025


Zekerheden: een update
aan de hand van wetgeving en rechtspraak

Mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)

Mr. Ivan Peeters (Nauta Dutilh)

Webinar op vrijdag 8 november 2024


De oplevering, haar gevolgen
en de (tienjarige) aansprakelijkheid.
Recente rechtspraak (2022 – 2024)

Mr. Els Op de Beeck en mr. Sophie De Krock (Schoups)

Webinar op donderdag 6 februari 2025


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en

mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ werd goedgekeurd in tweede lezing door de Commissie voor Justitie van de Kamer op 17 januari 2024 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op 17 januari 2024 werden de teksten inzake Boek 6 in tweede lezing goedgekeurd door de Commissie Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Boek 6 is nu onderverdeeld in zeven hoofdstukken volgens een eenvoudig en duidelijk schema.

Wat de ‘quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent’ betreft, een item waarover er heel wat discussies zijn ontstaan, is het uiteindelijk zo dat de schuldeiser uit het hoofdcontract opnieuw een buitencontractuele vordering krijgt tegen de uitvoeringsagent en er geen sprake meer is van een rechtstreekse vordering.

Op 15 januari 2024 werd nog een amendement ingediend om het in eerste lezing aangenomen artikel 6.3, § 2 te wijzigen.

De indieners gaven er de voorkeur aan om de actiemogelijkheden van de schuldeiser te beperken tot een buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering ten aanzien van de hulppersoon en alle aspecten van deze buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering tegen de hulppersoon in boek 6 te regelen. Deze regeling met voor de schuldeiser enkel de mogelijkheid tot het instellen van een buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering ten aanzien van de hulppersoon vermijdt overlap met de rechtstreekse vordering. Deze zou te weinig toevoegen aan de buitencontractuele vordering om de nadelen van de onduidelijkheid die de cumulatie van beide vorderingen zou doen ontstaan te compenseren. De regeling heeft alzo het voordeel van de duidelijkheid. Verder vormt zij een evenwicht tussen de belangen van de schuldeiser en de hulppersoon. Het amendement voorziet erin enerzijds dat de schuldeiser de hulppersoon buitencontractueel kan aanspreken, en anderzijds dat de hulppersoon in die gevallen een beroep kan doen op de verweermiddelen uit het hoofd- en ondercontract.

Er werd voorgesteld om de tegenwerpelijkheid van de verweermiddelen die de hulppersoon zou kunnen inroepen tegen een buitencontractuele vordering van de hoofdschuldeiser naar het voorbeeld van de verweermiddelen die medecontractanten in dezelfde context tegen elkaar kunnen inroepen (art 6.3, §  1) uitdrukkelijk in boek 6 in te schrijven. Het betreft zowel de verweermiddelen die de hoofdschuldenaar tegen de hoofdschuldeiser kan inroepen als de verweermiddelen die de hulppersoon kan tegenwerpen aan de medecontractant die zijn schuldeiser is. Wanneer echter de hulppersoon een fout begaat in de zin van artikel 6.6 en die fout ofwel werd begaan met het opzet schade te veroorzaken, ofwel schade als gevolg van een aantasting van de fysieke of psychische integriteit veroorzaakt, zal de hulppersoon geen beroep kunnen doen op de verweermiddelen uit het hoofd- en ondercontract.

Bekijk de Video van het debat op 17 januari 2024 (van 14:38 tem 42:25)

Lees hier de volledige fiche van het wetsvoorstel

Webinar

Buitencontractuele aansprakelijkheid: het nieuwe boek 6 is een feit

Webinar op dinsdag 5 maart 2024 – nadien on demand aangeboden

Op 17 januari 2024 werden de teksten inzake Boek 6 in tweede lezing goedgekeurd door de Commissie Justitie van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe bezorgen u een overzicht van de meest belangrijke wijzigingen die een impact zullen hebben voor de professionele praktijk.

» Bekijk alle artikels: Verzekeringen & Aansprakelijkheid

Boeken in de kijker: