Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024

Aanneming. Hoe omgaan met prijsstijgingen? (Merckx Advocaten)

Auteur: Tomas Merckx (Merckx Advocaten)

De sterk stijgende materiaalprijzen als gevolg van de Covid- en de Oekraïnecrisis zetten aannemers aan een prijsherzieningsclausule op te nemen in hun overeenkomsten.

De prijsherzieningsclausule: niet zonder risico.

Een prijsherzieningsclausule dient immers verplicht wederkerig te zijn en geldt dus niet enkel bij prijsstijgingen maar ook bij prijsdalingen. Dat betekent dat als u vandaag de overeenkomst sluit en morgen de bouwprijzen dalen, u uw eigen prijzen negatief zal moeten herzien en dus naar beneden . U bekomt dan net het omgekeerde dan dat wat u beoogde.

Een te overwegen alternatief: een overmachts- en/of een imprevisiebeding (zgn ‘hardship clause’) .

Waar een overmachtsclausule ingrijpt op onvoorziene situaties die de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk maken, maakt bij imprevisie de onvoorziene gebeurtenis de uitvoering slechts moeilijker, zwaarder of duurder waardoor het contractueel evenwicht gevoelig verstoord geraakt (denk maar aan de economische gevolgen van de Covidpandemie en de oorlog in Oekraïne. )

Imprevisiebedingen zijn aan weinig wettelijke beperkingen onderworpen en kunnen ruim ingevuld worden. Meestal voorzien ze in een heronderhandelingsplicht van partijen, soms gekoppeld aan een subsidiaire mogelijkheid tot opzegging, opschorting of aanpassing van de overeenkomst o.g.v. een bindende derdenbeslissing dan wel een partijbeslissing.

In het nieuwe Boek 5 Verbintenissenrecht van het NBW dat op 1 januari 2023 in werking treedt, wordt de imprevisieleer uitdrukkelijk opgenomen in het Belgische contractenrecht waarbij als ultimum remedium de rechter in een versnelde procedure zoals in kort geding het contractueel evenwicht zal kunnen herstellen door de overeenkomst aan te passen of te ontbinden.

Bron: Merckx Advocaten

» Bekijk alle artikels: Verbintenissen & Goederen